Linkovi

Bez alternative sporazumu u Parizu


Uprkos nedavnim terorističkim napadima u Parizu, državni zvaničnici preko 80 zemalja boraviće u francuskoj prestonici dve nedelje, počevši od 30. novembra, kako bi sastavili nacrt globalnog sporazuma o smanjenju štetnih emisija koje izazivaju klimatske promene.

Liderima će se pridružiti više od 25 hiljada delegata, kao i hiljade predstavnika nevladinih organizacija i građana. Cilj sastanka jeste sporazum koji će smanjiti globalne emisije kako bi se izbegao njihov najekstremniji uticaj na klimatske promene.

Raspoloženje pred polazak u Pariz je optimistično. Blizu 150 zemalja je dostavilo plan za smanjenje štetnih emisija, ali ni jedan od tih predloga nije dovoljan da se izbegne porast temperature od 2 stepena Celzijusa – što naučnici smatraju da bi moglo da ima katastrofalne posledice na globalnu klimu. Razgovori u Parizu će pokrenuti sistem za obnovu i jačanje obaveza tokom vremena.

“Idealno bi bilo svakih pet godina i početi sa 2020”, smatra Dejvid Voskou iz Instituts za svetske resurse.

Pregovarači će kao početni dokument koristiti nacrt na 55 stranica, koji je sastavljen na prethodnom sastanku u Bonu. Bogatije države žele da sve zemlje učestvuju finansijski, pogotovo ekonomije u razvoju poput Kine, Indije i Brazila.

Siromašnije, ranjivije, zemlje žele da razvijene ekonomije ispune svoje obećanje da će mobilisati 100 milijardi dolara u privatnoj i javnoj podršci klimatskom prilagođavanju. Stručnjaci kažu da bi prebacivanje na ekonomiju niskih emisija ugljen-dioksida moglo da pruži priliku za investicije bez presedana.

Znamo da će doći do investicija u iznosu od hiljada milijardi dolara u infrastrukturu tokom narednih decenija. Pitanje je da li su te infrastrukturne investicije pravilno usmerene? Kada investirate u energiju, da li ulažete u obnovljivu energiju, koja je u mnogim slučajevima već, ili će vrlo skoro biti, jeftinija nego izvori fosilnog goriva u mnogim zemljama”, zapitao se Voskou.

Zemlje u razvoju mogu i moraju da preskoče eru fosilnog goriva, kaže generalna sekretarka klimatskog pregovaračkog procesa Ujedinjenih nacija Kristijana Figures.

“iznenađujuće je težak zadatak koji smo postavili zemljama u razvoju, ali to je neizbežno jer, dragi prijatelji, ne postoji druga opcija. Ignorisati klimatske promene je nemoralno, i toliko neprihvatljivo za sve nas, da ne postoji drugo rešenje”.

“Osim pariskog sporazuma”, ističe Figeres, “ne postoji plan B jer ne postoji planeta B”.

XS
SM
MD
LG