Linkovi

Parafiran sporazum Srbije i Fronteksa, čeka se ratifikacija u parlamentu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos nakon parafiranja sporazuma o akcijama koje u Srbiji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu - Fronteks, u Beogradu, 20 septembra 2018.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Beogradu sporazum o akcijama koje u Srbiji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu - Fronteks.

Sporazum će biti upućen Skupštini Srbije, koja treba da ga ratifikuje, a kako je ukazao Avramopulos parafirani sporazum daje mogućnost Fronteksu da sprovodi provere na graničnim prelazima zajedno sa policijskim službenicima Srbije, ali da neće preuzimati zadatke ili nadležnosti domaćih organa:

"Strategija za Zapadni Balkan će nam omogućiti da nastavimo da radimo zajedno i da unapređujemo saradnju na rešavanju ilegalnih migracija, kao i organizovanog kriminala, suzbijanje terorizma, i suzbijanja nedozvoljene trgovine oružjem", naglasio je evropski komesar.

Stefanović: Bitna i saradnja sa komšijama

Kako je rekao Nebojša Stefanović, Srbija će učiniti sve da u saradnji sa različitim međunarodnim organizacijama i zemljama u okruženju osigura da građani osećaju sigurnost na svakom koraku.

"To možemo da uradimo samo u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom i državama članicama, koje su naši strateški partneri, kao i sa našim prijateljima i komšijama", dodao je ministar policije:

"Ono što je za nas takođe važno je da u saradnji sa državama region tražimo zajednička rešenja za budućnost. Pre svega zato što migrantska kriza nije stvar koja će proći, svakako ne u našem životnom veku, ali još uvek nismo pronašli sva rešenja i najbolja moguća rešenja, odnosno rešenja koja će učiniti da građani naših država budu u potpunosti zadovoljni", rekao je Stefanović.

Tesne veze sajber-kriminala i terorizma

Avramopulos je danas učestvovao i na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv visokotehnološkog kriminala i informacionoj bezbednosti, i tom prilikom on je rekao je da upozorenje Evropola o kriminalu na Internetu, takozvani dark-net, ostaje razlog za brigu, jer postoji veza između sajber-kriminala i terorizma.

Međunarodna konferencija o borbi protiv visokotehnološkog kriminala i informacionoj bezbednosti, u Beogradu, 20 septembra 2018.
Međunarodna konferencija o borbi protiv visokotehnološkog kriminala i informacionoj bezbednosti, u Beogradu, 20 septembra 2018.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da je važno da MUP pomogne celom društvu da u "sajber prostoru" bude potpuno bezbedno i sigurno.

Ona je podsetila da štete u svetu od "sajber-kriminala" iznosi 600 milijardi dolara godišnje, a da je Srbija među prvim državama prepoznala te pretnje i uspostavila posebna odeljenja tužilaštva i policije za visokotehnološki kriminal.

A po podacima koje je izneo ministar unutrašnjih poslova, u ovoj godini policija je podnela 77 krivičnih prijava iz oblasti visokotehnološkog kriminala protiv 82 lica, a za deset godina od formiranja, policijsko Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podnelo je 881 krivičnu prijavu protiv 1.096 lica.

Stefanović je naveo da je u policijskoj akciji "Armagedon", koja se sprovodi protiv zloupotrebe maloletnika u pornografiji, podneta 191 krivična prijava protiv 168 lica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG