Linkovi

Papin hor posle 30 godina ponovo u SAD


Hor Sikstinske kapele
Hor Sikstinske kapele

Hor Sikstinske kapele se priprema za prvu posetu Sjedinjenim Državama u poslednjih 30 godina. To je najstariji hor na svetu, koji je počeo da nastupa za poglavara Rimokatoličke crkve pre oko 500 godina.

20 odraslih pevača i trideset dečaka poznatih pod imenom Papin hor, redovno natupa u Sikstinskoj kapeli ispod Mikelandjelovih remek dela i na papinim misama u Bazilici Svetog Petra.

Maestro Masimo Palombela, dirigent Hora Sikstinske kapele
Maestro Masimo Palombela, dirigent Hora Sikstinske kapele

Za dva meseca, oni će nastupiti u Katedrali Svetog Patrika u Njujorku, na čelu sa dirigentom, maestrom Monsinjorom Masimo Palombelom.

“Uvek nastojim da dobro i profesionalno izvedemo našu muziku jer su profesionalizam i kultura sredstva evangelizacije. Zato volim da putujemo i držimo koncerte, što ćemo sada učiniti u Njujorku, Vašingtonu i Detroitu, ja želim da to izvedemo dobro, estetski kompetenetno, na način koji komunicira sa publikom tako da joj muzika prenese sliku Boga i duhovnost.”

Članovi hora, koji potiču iz celog sveta, dele taj cilj. Bariton Mark Spiropulos je iz Londona.

“Veoma se radujemo poseti. Fantastično je doći u Sjedinjene Države. Postoje veliki horovi u Americi i sarađivaćemo sa nekima od njih, posebno sa horom Svetog Tomasa na Petoj aveniji, ali je divno da ono što radimo u predivnoj Sikstinskoj kapeli prenesemo u Sjedinjene Države i pevamo pred građanima Amerike. Biće to divno za nas.”

To će biti prva poseta Sjedinjenim Državama za mnoge članove hora, među kojima je Enriko Tore. I mada je ovaj alt sa Sicilije svestan odgovornosti koju ima da predstavi svoju kulturu, uzbudjen je zbog ove turneje iz još jednog razloga.

“Definitivno ću otići da vidim neki mjuzikl na Brodveju jer kada sam počeo da studiram pevanje već sam se bavio plesom i nastupao u mjuziklima a onda mi se život iz korena promenio i završio sam ovde. Medjutim, i dalje imam strast prema mjuziklima pa ću otići na Brodvej.”

Od Vatikana do Brodveja, Papin hor dolazi u Ameriku da izvodi muziku za dušu...

XS
SM
MD
LG