Linkovi

Papa u kratkoj poseti Mađarskoj sa Orbanom, potom putuje u Slovačku


Papa Franja i mađarski premijer Viktor Orban tokom papine posete Budimpešti
Papa Franja i mađarski premijer Viktor Orban tokom papine posete Budimpešti

Papa Franja posetiće Mađarsku i Slovačku na prvom putovanju u inostranstvo otkako je operisan u julu. Stigao je u Budimpeštu gde se sastaje sa mađarskim zvaničnicima, a ostaće samo nekoliko sati. Potom putuje u Slovačku gde će biti do srede.

Portpatol Vatikana Mateo Bruni kazao je da je papina poseta "duhovno putovanje", a očekuje se da govori o problemima koji pogađaju ceo evropski kontinent.

U Mađarskoj se papa sastao sa premijerom Viktorom Orbanom. Poznavaoci prilika i mediji ukazuju na kratko trajanje posete Budimpešti i mnogo duži boravak u Slovačkoj, i to povezuju sa razlikama između pape i nacionalistički i anti-imigrantski nastrojenog Orbana.

Nakon susreta sa Orbanom, papa će na Trgu heroja u Budimpešti predsedavati Evharistijskim kongresom koji okuplja sveštenstvo, monahe, časne sestre.

Potom će se uputiti u Bratislavu, a planirano je da u Slovačkoj do srede poseti još tri grada. Sastaće se sa zvaničnicima, predstavnicima jevrejske zajednice i Roma.

U Slovačkoj, koja takođe ima čvrtstu antiimigrantsku politiku, ali manje od Mađarske, papa će održati i dve mise na otvorenom.

Putovanje će biti i prvi test za zdravlje 84-godišnjeg pape koji je nedavno operisan.

XS
SM
MD
LG