Linkovi

Papa sazvao sastanak o sprečavanju seksualnog zlostavljanja


Papa Franja

Papa Franja pozvao je visoko rangirane katoličke biskupe iz celog sveta na sastanak u Vatikanu na kojem će se raspravljati o zaštiti maloljetnika, u svetlu skandala zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Sastanak sa predsednicima nacionalnih biskupskih konferencija biće održan od 21. do 24. februara, a najavljen je na kraju trodnevnog sastanka "C-9", grupe devet kardinala iz celog sveta koji se sastaju četiri puta godišnje da bi savetovali papu.

Portparolka Vatikana saopštila je da je kriza zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja, za koje su odgovorni sveštenici, bila jedna od glavnih tema sastanka.

Katolička crkva suočava se sa skandalima u Sjedinjenim Državama, Čileu, Australiji, Nemačkoj i drugim zemljama.

Nemački časopis "Der špigl" preneo je u sredu da je prema istraživanju, koje je naručila nemačka biskupska konferencija, 1.670 sveštenika seksualno zlostavljalo 3.677 maloletnika, uglavnom dečaka, u Nemačkoj u periodu od 70 godina.

U Sjedinjenim Državama, velika porota je utvrdila da je 301 sveštenik seksualno zlostavljao maloletnike u Pensilvaniji u sličnom periodu.

Papa Franja će u četvrtak razgovarati sa liderima Katoličke crkve u SAD o tom izveštaju, kao i skandalu u koji je umešan bivši američki kardinal i zahtevu italijanskog nadbiskupa Karla Maria Vigana da se poglavar Rimotakotličke crkve povuče zbog tog slučaja.

Kardinal Daniel Dinardo, predsednik američke biskupske konferencije, zatražio je održavanje sastanka nakon što je Vigano prošlog meseca optužio papu da je godinama znao za seksualne prestupe bivšeg kardinala Teodora Mekarika i da nije ništa uradio tim povodom.

Mekarik je u julu podneo ostavku zbog odvojenih optužbi da je seksualno zlostavljao 16. godišnjeg dečaka pre gotovo 50 godina. Mekarik, kojem je papa naložio da živi u "izolaciji i pokajanju", rekao je da se apsolutno ne seća tog incidenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG