Linkovi

Papa pozvao na mir u Svetoj zemlji, kraj krvoprolića u Siriji


Papa Franja se obraća vernicima sa balkona crkve Svetog Petra
Papa Franja se obraća vernicima sa balkona crkve Svetog Petra

Papa Franja je u svom uskršnjem obraćanju pozvao na mir u Svetoj zemlji nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici Izraela i Gaze, ističući da sukob "ne štedi bespomoćne".

Papa je uputio tradicionalnu poruku "Urbi et Orbi" (gradu i svetu), sa glavnog balkona crkve Svetog Petra u Vatikanu, pred desetine hiljada vernika koji su se okupili na trgu gde je poglavar Rimokatoličke crkve prethodno predvodio Uskršnju misu.

Papa je zatražio i okončanje "krvoprolića" u Siriji i dostavljanje humanitarne pomoći, a založio se i za mir u Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Osvrćući se na nasilje u Gazi u petak, Papa je zatražio "pomirenje za Svetu zemlju u danima kada rane tekućeg sukoba ne štede bespomoćne".

Takođe je molio za mir "za celi svet, počevši sa voljenom zemljom Sirijom koja dugo pati i čiji narod je iscrpljen beskonačnim ratom".

"Ovog Uskrsa, neka svetlost uskrsnutog Isusa Hrista prosvetli savest svih političkih i vojnih lidera, kako bi se brzo okončalo krvoproliće".

Papa Franja zatražio je i međunarodnu pomoć za Venecelu, kako bi se sprečilo da veći broj ljudi napusti svoju domovinu zbog ekonomske i političke krize.

Izrazio je i nadu da će "plodovi dijaloga" doprineti miru i harmoniji na Korejskom poluostrvu", gde će dve strane održati prvi samit posle više od deceniju, 27. aprila.

Franja, koji je proslavio šesti Uskrs na čelu Rimokatoličke crkve, pozvao je vernike da "okonačaju mnogobrojne nepravde" u svetu.

Hrišćani u nedelju proslavljaju Uskrs, najsvetiji praznik na hrišćanskom kalendaru.

XS
SM
MD
LG