Linkovi

Papa o Bliskom istoku: Da prevagnu mir i dijalog


Papa Franja drži božićnju poslanicu u Vatikanu, 25. decembar 2017.
Papa Franja drži božićnju poslanicu u Vatikanu, 25. decembar 2017.

Hrišćani širom sveta proslavljaju Božić, a među porukama najjače je odjeknula ona koju je poslao papa Franja. U božićnoj poslanici “Urbi et Orbi” pozvao je na mir na Bliskom istoku i postizanje rešenja o dve države. To je drugi put da je papa Franja govorio o takvom rešenju nakon što je američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Nakon tradicionalne ponoćne mise u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, papa Franja je u ponedeljak ujutro pročitao svoju poruku “gradu i svetu”. Pred 50 hiljada vernika u Vatikanu, uputio je i politički apel.

“Danas kada slavimo, pomolimo se Bogu za mir u Jerusalimu i Svetoj zemlji. Pomolimo se da dijalog prevagne i da se konačno ispregovara rešenje koje će omogućiti mirnu koegzistenciju dve države u okviru međusobno i međunarodno priznatih granica.”

Papa Franja je pozvao I na mir na Korejskom poluostrvu i osvrnuo se na krizu sa Rohindžama u Mjanmaru koji je nedavno posetio.

Nadam se da će međunarodna zajednica nastaviti da radi na tome da osigura bezbednost i zaštiti dostojanstvo svih manjnskih grupa u tom regionu.”

Ipak, nije sve u Vatikanu prošlo mirno. Manji incident dogodio se kada je aktivistkinja grupe Femen pokušala da ukrade statuu bebe Isusa, ali je policija u tome sprečila.

U Vitlejemu je Božić proslavljen bez incidenata. Dnevnoj službi su prisustvovali hrišćani iz celog sveta, a na ponoćnoj misi su bili i palestinski zvaničnici i predsednik Mahmud Abas.

Božić se malo nekonvencionalnije slavio u Berlinu. Uprkos hladnoći, grupa ljudi se tradicionalno okupala u jezeru Oranksee… U Australiji se Božić proslavlja – na plaži.

XS
SM
MD
LG