Linkovi

Papa odobrio sveštenicima da daju oprost abortusa


Papa Franja potpisuje pismo na kraju mise u Vatikanu, 20. novembra 2016.
Papa Franja potpisuje pismo na kraju mise u Vatikanu, 20. novembra 2016.

Papa Franja produžio je odobrenje svim rimokatoličkim sveštenicima da daju oproštaj za greh abortusa, prema apostoloskom pismu koje je objavljeno u ponedeljak. Ta dozvola je važila privremeno, za vreme takozvane “Svete godine milosrdja” koja je upravo završena, ali je sada produžena na neograničeno vreme. Pravo na davanje oproštaja za abortus do sada je bilo rezervisano samo za biskupe ili specijalne ispovednike. U apostolskom pismu, papa je svim sveštenicima dao ovlašćenje da daju oprost tog greha.

Papa Franja je ipak naglasio da je “pobačaj težak greh jer se njime okončava nevini život”, ali je dodao da nema greha koji ne može da izbriše Božja milost.

Prema apostolskom pismu, oprost greha abortusa proteže se na sve one koji su učestvovali u tom činu. Konzervativni delovi crkve kritikovali su Franju zbog tog “fleksibilnog” stava i spremnosti da modifikuje katolička učenja. On je do sada pozvao na milosrdje prema vernicima koji se razvedu i žele da se ponovo venačju, dodajući da bi ponovo venčanim parovima trebalo da se dozvoli da se pričeste.

Argentinski papa se često zalagao za “siromašnu crkvu za siromašne” a takodje je govorio da homoseksualci treba da se poštuju ali da to ne menja stanovište crkve o istopolnim brakovima, navodeći da “nema osnova za njihovo izjednačavanje sa heteroseksualnim brakom.”

XS
SM
MD
LG