Linkovi

Papa Franja u božićnoj poruci pozvao na mir i poštovanje različitosti


Papa Franja obraća se vernicima sa balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Papa Franja pozvao je u svojoj božićnoj poruci ljude sveta da svoje različitosti posmatraju kao izvor bogatstva a ne opasnosti i pozvao na pomirenje u mestima razorenim ratom i sukobima.

Poglavar rimokatoličke crkve uputio je svoju tradicionalnu poruku “gradu i svetu” (urbi et orbi) pred desetinama hiljada vernika – Rimljana i turista - okupljenih na Trgu Svetog Petra u Vatikanu. U njoj je pozvao na bratstvo, što se tumači kao papin komentar na političke podele koje vladaju u mnogim delovima sveta.

“Moja želja na ovaj Božić je želja za bratstvom. Bratstvom među pojedincima svih nacija i kultura. Bratstvo među ljudima različitih ideja, koji su ipak u stanju poštuju i slušaju jedni druge. Bratstvo među ljudima različitih religija.”

Prvi latinoamerički papa aludirao je na podele u vezi sa imigracijom, pozvao na nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca i pozvao međunarodnu zajednicu da radi na političkom rešenju za Siriju. Tema poruke bio je i sukob u Ukrajini kao I tenzije na Korejskom poluostrvu i humanitarna kriza u Jemenu.

"U mislima se okrećem Jemenu, u nadi da će primirje pod posredovanjem međunarodne zajednice končano doneti olakšanje deci i ljudima isrcpljenim zbog rata i gladi. Mislim i na Afriku, gde su milioni ljudi izbeglice i raseljeni i potrebna im je humanitarna pomoć.”

A u svojoj ranijoj, tradicionalnoj poruci na Badnje veče, papa Franja je osudio ogromni jaz između bogatih i siromašnih. On je pozvao vernike da se odreknu materijalizma i pohlepe i posvete jednostavnom životu, usredsređenom na davanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG