Linkovi

Papa Franja nudi medijaciju u krizi u Venecueli


Papa Franja prima poklon od novinara tokom leta iz Abu Dabija ka Rimu, 5. februara 2019.
Papa Franja prima poklon od novinara tokom leta iz Abu Dabija ka Rimu, 5. februara 2019.

Papa Franja rekao je da bi Vatikan mogao da pomogne obnovi pregovora koji bi vodili okončanju krize u Venecueli, ukoliko budu postojali određeni uslovi.

Papa je potvrdio da je primio pismo od predsednika Nikolasa Madura, koji je u njemu zatražio "pomoć u procesu uspostavljanja i osnaživanja dijaloga".

Franja, koji je razgovarao sa novinarima u svom avionu nakon posete Abu Dabiju, rekao je da još uvek nije pročitao pismo, ali da će uraditi to "i videti šta može da bude urađeno" ukoliko obe strane zatraže pomoć. "Mi smo voljni", dodao je.

Vatikan je predvodio jednu od nekoliko neuspelih pregovora između Madura, opozicionih lidera i samoproklamovanog privremenog predsednika Huana Gaida. Zbog izostanka napretka, opozicija je skeptična po pitanju budućih razovora, verujući da je Maduro prethodne pregovore koristio da bi kuprio vreme i suzbio proteste.

Papini komentari dolaze u trenutku kada se ključne evropske zemlje pridružuju Sjedinjenim Državama u priznavanju Gaida kao privremenog predsednika Venecuele.

Venezuela's President Nicolas Maduro and first lady Cilia Flores acknowledge supporters at the end of a rally in Caracas, Venezuela, Feb. 2, 2019.
Venezuela's President Nicolas Maduro and first lady Cilia Flores acknowledge supporters at the end of a rally in Caracas, Venezuela, Feb. 2, 2019.

Kanada i grupa latinoameričkih zemalja - Grupa Lima - u međuvremenu, isključile su upotrebu sile u Venecueli.

Sa sastanka predstavnika u Otavi izdato je zajedničko saopštenje u ponedeljak ponovljena je njihova podrška "procesu mirne tranzicije u diplomatskom i političkom smislu, bez upotrebe sile".

Pre sastanka Grupe Lima, kanadski premijer Džastin Trudo najavio je humanitarnu pomoć narodu Venecuele vrednu 40 milina dolara i osudio Madurovu vladu kao "diktaturu spremnu da koristi silu i strah".

Takođe u ponedeljak, državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD pozdravljaju odluku 16 evropskih zemalja da priznaju Gaida kao venecuelanskog lidera.

Među njima su Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija. SAD su među prvim velikim silama koje su priznale Gaida prošle nedelje.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da su sve opcije na stolu, kada je Venecuela u pitanju.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina kritikovao je u ponedeljak evropske deklaracije kao "pokušaj legitimizacije uzurpacije vlasti" i "mešanje u unutršanje poslove Venecuele".

XS
SM
MD
LG