Linkovi

Papa Franja i Erdogan o statusu Jerusalima, terorizmu


Papa Franja razgovara sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i njegovom suprugom Eminom tokom privatne audijencije u Vatikanu, 5. februar 2018.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u Vatikanu sa papom Franjom, sa kojim je razgovarao o statusu Jerusalima i borbi protiv terorizma.

Erdogan je pred polazak najavio da će razgovarati sa papom o humanitarnoj situaciji u Siriji, borbi protiv terorizma, islamofobiji i statusu Jerusalima i dodao da SAD ostaju same u svojoj odluci da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Erdogan je prvi turski predsednik koji je posetio Vatikan u poslednjih 59 godina, a sa papom se prethodno sastao tokom posete poglavara Rimokatoličke crkve u Istanbulu 2014. godine.

Italijanske vlasti rasporedili su za posetu 3.500 policajaca i proglasile 24-časovnu zabranu demonstracija do njegovog odlaska.

Kurdska zajednica u Italiji ipak je organizovala manji protest nedaleko od Vatikana, sa oko 150 učesnika, koji su uzvikivali "sramota" i slogane protiv turskog predsednika. Susret pape i Erdogana trajao je oko sat vremena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG