Linkovi

Srušio se putnički avion u Pakistanu


Avion se srušio u stambenom delu Karačija
Avion se srušio u stambenom delu Karačija

Putnički avion sa 98 putnika i članova posade srušio se u petak blizu pakistanskog grada Karačija nakon, po svemu sudeći, kvara na motoru tokom sletanja, prenosi agencija Asošijeted pres.

Avion pakistanske državne kompanije Pakistan International Airlines (PIA) se srušio se u gusto naseljenoj četvrti blizu međunarodnog aerodroma, a gradonačelnik Karačija Vasim Aktar rekao je da je uništeno najmanje pet ili šest kuća.

Aktar je rekao da u padu aviona nije bilo preživelih , ali su dva neimenovana zvaničnika pakistanske civilne avijacije kasnije rekla da su najmanje dve osobe preživele neseću, piše AP.

Lokalne TV stanice prenele su da su preživele tri osobe koje su sedele u prvom redu aviona i objavile snimak čoveka na nosilima, koji je identifikovan kao Zafar Masud, direktor Banke Pundžaba. Prema medijskim izveštajima, na mestu nesreće je pronađeno 11 tela, dok je 6 osoba povređeno. Nije poznato da li su žrtve putnici aviona.

Zvaničnici aerodroma u gradu Lahoreu, odakle je poleteo avion, prvo su saopštili da je u letelici bilo 107 ljudi. Uprava za civilni avio saobraćaj kasnije je navela da je u avionu bio 91 putnik i sedam članova posade, dok je portparol naveo da je razlika u informacijama rezultat konfuzije posle nesreće.

Prema poslednjoj komunikaciji pilota sa kontrolom letenja, koja je objavljena na vebsajtu LiveATC.net, pilot nije uspeo da sleti i kružio je iznad aerodroma da bi pokušao ponovo. Tokom drugog pokušaja, pilot je obavestio kontrolu letenja da je "izgubio dva motora" , a zatim poslao poziv u pomoć, nakon čega je prekinuta dalja komunikacija sa letelicom.

Prema izjavama očevidaca, Erbas A320 je pokušao da sleti dva ili tri puta pre nego što se srušio u rezidencijalnom, siromašnom, području blizu aerodroma.

Pakistanski premijer Imran Kan tvitovao je da je "šokiran i tužan zbog pada aviona kompanije PIA", i najavio momentalnu istragu.

"Molitve i saučešća upućena su porodicama žrtava", rekao je Kan.

U Pakistanu su početkom nedelje obnovljeni letovi posle restriktivnih mera uvedenih sredinom marta da bi se sprečilo širenje koronavirusa.

XS
SM
MD
LG