Linkovi

"Pametni termometar" prati širenje i intenzitet gripa


Ovogodišnja sezona gripa u Sjedinjenim Državama je najgora u poslednjih 15 godina, a zdravstveni zvaničnici predviđaju da je više nedelja bolesti tek pred nama. Jedna kompanija koja pravi pametni termometar prati kako se grip širi kroz zemlju u realnom vremenu, tako što prikuplja podatke svaki put kada neko izmeri telesnu temperaturu.

Najčešći kućni medicinski aparat, termometar, dobija poboljšanje. Novi, Kinsa pametni termometar, ne meri samo telesnu temperaturu, on takođe šalje podatke koje prikuplja i obaveštava roditelje o čemu se radi. Inder Sing, direktor kompanije "Kinsa" objašnjava:

„Kako da pomognemo nekome na prvi znak ili simptom da su deca bolesna i kako da im se pomogne? Kao sporedni proizvod toga, mi ćemo prikupiti rane pokazatelje bolesti i pratićemo širenje bolesti u realnom vremenu.”

Ove godine, grip je pogodio Sjedinjene Države posebno snažno, a među najteže pogođenima su savezne države Misuri i Kanzas. Zdravstveni zvaničnici saopštili su da je 37 dece umrlo, dok se broj ljudi kojima je potrebna nega i dalje povećava.

Kada roditelji koriste Kinsa termometar, podaci o temperaturi detata šalju se aplikaciji na pametnom telefonu koja postavlja pitanja o simptomima. Već u 500 hiljada domova, Kinsa prima 25 hiljada podataka iz termometara svakoga dana. Korisnici primaju personalizovane zdravstvene informacije, dok se prati broj obolelih u regionu. Lične informacije izdvajaju se iz podataka i zatim prodaju kompanijama koje prave proizvode kao što su preparati protiv kašlja i prehlade, dezinfektivna sredstva i sok od pomorandže.

“Oni žele da znaju gde i kada bolest udara na osnovu generalne geolokacije jer onda mogu da naprave digitalni marketing, da planiraju zalihe”, navodi Sing.

Zvaničnici kompanije Kinsa kažu da jačaju planove da izađu na globalno tržište. Izgradnjom žive mape o vremenu i mestu širenja bolesti, taj mali termometar mogao bi da pomogne lekarima da primete narednu epidemiju dok je u početnoj fazi.

XS
SM
MD
LG