Linkovi

Pametni hanzaplast brže leči rane


Naučnici kažu da novi, sintetički materijali sa ugrađenim mikrosenzorima mogu od hanzaplasta da naprave daleko korisniji instrument nego što je sada

Hanzaplasti su obično prva pomoć pri lečenju malih i srednjih rana i opekoina, ali naučnici kažu da novi, sintetički materijali sa ugrađenim mikrosenzorima mogu od hanzaplasta da naprave daleko korisniji instrument.

Kao što se može primetiti na sve popularnijim napravama koje se nose na telu, poput pametnih satova i uređaja za praćenje vežbanja korisnika, senzori raznih vrsta sve su manji i osetljiviji.

U isto vreme, naučnici konstantno osmišljavaju nove materijale, kao što su tzv. hidrogelovi, koji su vrlo slični ljudskoj koži.

Kombinacijom te dve tehnologije, istraživači na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu napravili su rastegljivi polimer čvrstoće gotovo kao ljudsko meko tkivo.

Titanijumske žice su ugrađene unutar materijala i postavljene u cik-cak. Lako su rastegljive što sprečava prekid kontakta sa minijaturnim senzorima.

Istraživači su takođe uspeli da uspostave jaku vezu između elektronskih senzora i polimera.

“Dodatno smo ugradili elektronske sprave - poput senzora, raznih uređaja za davanje lekova – u matriks, kako bismo postigli pametnu upotrebu”, objašnjava Šuan Žao, vanredni profesor mehaničkog inženjeringa.

Ta kombinacija nam daje neku vrstu pametnog previjanja rane koja reaguje na promene na koži.

“Kada senzor oseti abnormalan porast temperature npr. on šalje komandu. Zatim kontrolisano sistem za davanje lekva može da nanese određeni lek na to određeno mesto”.

Lek se zatim brzo raširi po hanzaplastu kroz sićušne kanale. Ugrađena LED svetla takođe upozoravaju pacijenta i lekare da je došlo do promena na određenom mestu.

Istraživači kažu da će novi polimer moći da se nanese i na kožu i unutar tela.

XS
SM
MD
LG