Linkovi

Palmer sa Zaevim i Dimitrovim, odbio sastanak sa Ivanovim i opozicijom


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i premijer Makedonije Zoran Zaev, tokom sastanka u Skoplju, Makedonija, 22. oktobra 2018.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer boravio je u ponedeljak u Skoplju, gde je pružio punu podršku odluci parlamenta Makedonije da uđe u proceduru izmene Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom. Američki diplomata sastao se sa premijerom Zoranom Zaevim i ministrom inostranih posloa Nikolom Dimitrovim, ali je odbio da se susretne i sa predsednikom države Đorđem Ivanovim i predstavnicima opozicione VMRO-DPMNE.

Palmer je izjavio da se sa Ivanovim i liderom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim namerno nije sastao zbog različitih pogleda na aktuelno stanje u Makedoniji.

"Mi imamo različite poglede sa Mickoskim. Danas se nisam sreo s njim, ali sam imao susret sa poslanicima koji su prošlog petka glasali 'za'. Odluka poslanika iz opozicije bila je zaista hrabra, iako su im posledice bile poznate. Ja sam razočaran VMRO-DPMNE-om zato što nisu podržali Prespanski sporazum. Biće mi drago ako na narednom glasanju bude više glasova opozicije koji su 'za'", rekao je Palmer za makedonsku televiziju TV 21.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Zaevom, Palmer je rekao da mu je čast i zadovoljstvo da bude u Makedoniji u tako važnom trenutku za makedonsku istoriju. "Razgovarali smo sa premijerom o NATO i EU procesima", rekao je on i uputio podršku političarima koji su povukli potez kojim su otvorili pregovore sa NATO-om i EU. "Imaju podršku SAD u tim procesima", rekao je Palmer, a prenosi TV 21.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG