Linkovi

Bliskoistočni mirovni pregovori u opasnosti?


Palestinski predsednik, Mahmud Abas na sastanku u Ramali, 1. april 2014.
Palestinski predsednik, Mahmud Abas na sastanku u Ramali, 1. april 2014.

Palestinci iznenada tražili dodatna priznanja u Ujedinjenim nacijama što bi moglo da dovede do prekida razgovora sa Izraelom u kojima posreduju Sjedinjene Države.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da Palestinci i dalje nastoje da pridobiju dalja priznanje UN-a i da je potpisao zahtev za članstvo u 15 različitih agencija i konvencija svetske organizacije.

Njegov iznenadni potez mogao bi da omete mirovne pregovore sa Izraelom u kojima posreduju Sjedinjene Države, ali Izrael još nije komentarisao ovu vest.

Ranije danas, izvori bliski mirovnim pregovorima izjavili su da je na pomolu sporazum kojim bi se pregovori produžili do kraja 2015, u zamenu za oslobađanje osuđenog Amerikanca koji je špijunirao za Izrael. Prema istom sporazumu bile bi oslobođene stotine palestinskih zatvorenika i uveden delimični prekid izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Američki državni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas su utvrdili detalje plana, tokom drugog susreta u poslednja 24 sata. Keri, koji se takođe sastao i sa palestinskim pregovaračima, vratiće se i sutra u Izrael i Ramalu radi daljih razgovora.
XS
SM
MD
LG