Linkovi

Palestinac ubio nožem Izraelca američkog porekla na Zapadnoj obali


Izraesla policija vrši uviđaj na mestu napada nožem na naseljenika u naselju Guš Ecion, 15. septembra 2018.
Izraesla policija vrši uviđaj na mestu napada nožem na naseljenika u naselju Guš Ecion, 15. septembra 2018.

Palestinac je nožem usmrtio u Izraelu dobro poznatog naseljenika i komentatora, u nedelju u punom tržnom centru na Zapadnoj obali.

Žrtva je identifikovana kao Ari Fuld, aktivista rođen u SAD, koji je bio popularan u lokalnoj zajednici kao borac za izraelsku stranu na internetu i društvenim mrežama.

Vojska je saopštila da je napadač stigao u tržni centar na jugu Zapadne obale, u blizini stambenog bloka Guš Ecion, i izbo nožem Fulda pre nego što je krenuo da beži. Video snimci kamera za nadzor pokazuju da se Flud dao u poteru za napadačem pucajući u njega, pre nego što se sružio. Drugi civili ustrelili su napadača, kog izraelski mediji identifikuju kao 17-ogodišnjaka iz obližnjeg palestinskog sela. Njegovo trenutno stanje je nepoznato.

Flud, 40-ogodišnji otac četvoro dece koji je živeo u obližnjem naselju Efrat, prebačen je u bolnicu gde je podlegao ranama.

Fuld je poznat kao komentator koji je na engleskom jeziku pisao po internetu o aktuelnim događanjima, kao i nedeljnu studiju o Tori. Bio je poznat po svojoj nacionalističkoj ideologiji i snažnoj podršci izraelskoj vojsci.

Lior Šoruka, prijatelj Fuldovih, nazvao ga je "izraelskim patriotom".

Od 2015. Palestinci su ubili preko 50 Izreaelaca, dvoje američkih posetilaca i britanskog turistu noževima, vatrenim oružjem i gaženjem vozilima. Izraelske snage ubile su 260 Palestinaca u istom periodu, za koje Izrael tvrdi da su uglavnom bili napadači.

XS
SM
MD
LG