Linkovi

Fatah i Hamas formiraju vladu


Palestinski predsednik Mahmud Abas se rukuje sa liderom Hamasa Halidom Mašalom na sastanku u Dohi
Palestinski predsednik Mahmud Abas se rukuje sa liderom Hamasa Halidom Mašalom na sastanku u Dohi

Lideri rivalskih palestinskih pokreta Fatah i Hamas najavili su važan korak ka okončanju duboke podele, složivši se da formiraju prelaznu vladu nacionalnog jedinstva sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na čelu.

Abas i lider ekstremističke islamističke grupe Hamas, Halid Mašal, danas su saopštili da će dve grupe bez odlaganja formirati vladu sastavljenu od nezavisnih tehnokrata, čime su otvorili put ka predsedničkim i parlamentarnim izborima, koji bi se možda održali kasnije ove godine. Nikakav specifični redosled nije uspostavljen.

Katarski emir, šeik Hamad bin Kalifa al-Tani, koji je bio pokrovitelj razgovora, sedeo je izmedju dvojice palestinskih lidera kad su oni u Dohi objavili dogovor.

Fatah i Hamas su sklopili sporazum o izmirenju prošle godine, ali nisu mogli da se slože oko kandidata za premijera. Ukoliko bude formirana prelazna vlada sadašnji palestinski premijer, Salam Fajad, kojeg podržava zapad, podneo bi ostavku. Fajad je rekao da pozdravlja pomenuti dogovor i da je spreman da ga sprovede u delo, baš kao što je izjavio i Ismail Hanije, premijer Hamasa u Gazi.

Obe strane su saopštile da će ozbiljno raditi na sprovođenju novog sporazuma. Mešal je ukazao da se njime uspostavlja veće jedinstvo Palestinaca „kako bi bili slobodni da se suoče sa neprijateljem“, pri čemu je mislio na Izrael.

XS
SM
MD
LG