Linkovi

Palestinci podneli dokumenta za prijem u MKS


Ulaz u Medjunarodni krivični sud u Hagu.

Palestinci su predali dokumenta Ujedinjenim nacijama sa zahtevom za članstvo u Medjunarodnom krivičnom sudu, što je potez koji bi im omogućio da zatraže podizanje optužnice za ratne zločine protiv Izraela.

Palestinski ambasador u UN, Rijad Mansur, dostavio je dokumenta u petak pomoćniku generalnog sekretara za pravna pitanja, Stivenu Matiasu.

Mansur je izjavio da je taj potez “veoma značajan korak” neophodan da bi se tražila pravda zbog zločina nad palestinskim narodom. Takodje je istakao da Palestinci traže retroaktivnu jurisdikciju MKS-a kada je reč o zločinima počinjenim za vreme prošlogodišnjeg rata u Gazi.

Palestinski predsednik Mahmud Abas potpisao je dokumenta nakon što je Savet bezbednosti UN ranije ove nedelje odbacio rezoluciju kojom se postavlja trogodišnji rok za uspostavljanje palestinske države na teritorijama koje je okupirao Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zapretio je da će Izrael uzvratiti zbog palestinskog zahteva da se pridruži Medjunarodnom krivičnom sudu, ali nije precizirao na koji način.

Medjunarodni krivični sud priznao je status Palestine kao zemlje posmatrača u Generalnoj skupštini UN. Predaja dokumenata je poslednji formalan korak da bi Palestinci postali član Medjunarodnog krivičnog suda, što je proces koji bi mogao da traje najmanje 60 dana.

XS
SM
MD
LG