Linkovi

Napeto u Gazi posle krvavih sukoba


Protesti na granici Gaze i Izraela
Protesti na granici Gaze i Izraela

Hiljade Palestinaca prisustvovale su u utorak u Gazi sahranama žrtava sukoba sa izraelskim bezbednosnim snagama u ponedeljak.

Mnogi od okupljenih su nosili palestinske zastave, dok su pojedini pozivali na osvetu protiv Izraela, zbog ubistva 60 i ranjavanja 2.700 Palestinaca.

U međuvremenu, novi protesti izbili su duž granice Gaze sa Izraelom i na Zapadnoj Obali. Demonstranti su palili gume i bacali kamenice na izraelske snage, koje su uzvratile suzavcem. Najmanje dva Palestinca su ubijena.

Međutim, broj demonstranata je bio značajno manji nego u ponedeljak, kada se okupilo oko 40 hiljada ljudi koji su protestovali zbog otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu branio je pravo Izraela da čuva svoju granicu, ali je bio suočen sa oštrim međunarodnim reakcijama zbog upotrebe bojeve municije, tokom okršaja sa palestinskim demonstrantima.

Sjedinjene Države su okrivile Hamas za podsticanje protesta i blokirale usvajanje saopštenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim se traži istraga smrti Palestionaca. Za nezavisnu istragu su se založile i brojne vlade.

XS
SM
MD
LG