Linkovi

Politička kriza u Pakistanu


Demonstranti u zgradi pakistanske državne TV PTV

Pakistanske bezbednosne snage su rasterale stotine anti-vladinih demonstranta iz zgrade državne televizije

Politička previranja se nastavljaju u Pakistanu. Policija u Islambadu izbacila je iz zgrade državne televizije stotine antivladinih demonstranata koji su zauzeli zdanje i prekinuli emitovanje programa.

Demonstranti koji zahtevaju ostavku premijer Navaza Šarifa jutros su upali u sedište državne televizije, koja je jedno vreme uživo prenosila događaje u zgradi. Demonstranti su danas takođe pokušavali da probiju policijski kordon da bi protestvovali ispred rezidencije premijera u Islamabadu. Policija je uzvratila suzavcem.

Pakistanski opozicioni lider Imran Kan izjavio je da neće pozvati na prekid antivladinih demonstracija sve dok Šarif ne podnese ostavku. On je sinoć pozvao svoje pristalice na konfrontaciju sa policijom da bi pokazali svoju rešenost da se usprotive, kako je rekao, ilegalnom napadu na mirne proteste.

„Ovo je odsudan čas za sve nas. Ako želite da živite u slobodnoj zemlji, ako želite pravu demokratiju, došao je trenutak da izađete na ulicu.“

Hilijade demonstranata već više od dve nedelje protestuje u Islamabadu. Opozicija optužuje vlast za masovno lažiranje prošlogodišnjih izbora. Međutim strani posmatrači su izbore ocenili, kako je rečeno, uglavnom slobodnim i pravednim.

XS
SM
MD
LG