Linkovi

Pakistan: Nastavak vojne ofanzive protiv ekstremista


Pakistanski seljani nose jednu od žrtava Talibana u jednoj školi u Pešavaru
Pakistanski seljani nose jednu od žrtava Talibana u jednoj školi u Pešavaru

Premijer Pakistana Navaz Šarif obećao je da će nastaviti vojnu ofanzivu protiv ekstremista u severozapadnom plemenskom reigonu blizu avganistanske granice i odobrio ukidanje moratorijuma na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma, koji je bio na snazi od 2008. godine

Načelnik generalštaba vojske Pakistana posetio je Kabul, gde je sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem razgovarao o bezbednosnoj situaciji duž granice dve zemlje, dan pošto su Talibani ubili 132 dece u jednoj pakistanskoj školi.

Gani je izneo uveravanja pakistanskom general Rahilu Šarifu da ekstremisti neće moći da koriste avganistansko tle za vršenje terorističkih napada na Pakistan. General Šarif, koji je doputovao u pratnji šefa pakistanske obaveštajne agencije I-S-I - Rizvana Aktara, u Kabulu se sastao sa američkim generalnom Džonom Kembelom, koji se nalazi na čelu NATO snaga u Avganistanu.

Na oba sastanka zvaničnici su razmenili ključne obaveštajne podatke u pogledu jučerašnjeg napada Talibana na školu u Pešavaru. U Pakistanu su juče započela tri dana žalosti zbog smrti 132 dece i devetoro članova školskog osoblja. Članovi spasilačkih ekipa i rođaci nekih od žrtava izjavili su za Glas Amerike da su u školi nađena i obezglavljena tela nekih učenika.

Pakistanski Taliban saopštio je da je napad izvršen iz odmazde zbog ofanzive pakistanske armije protiv pobunjenika.

XS
SM
MD
LG