Linkovi

Grosman: Otvoriti komunikaciju sa Pakistanom


Specijalni izaslanik SAD Mark Grosman sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar, u Islamabadu, Pakistan, 26.april, 2012.
Specijalni izaslanik SAD Mark Grosman sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar, u Islamabadu, Pakistan, 26.april, 2012.

Visoki američki izaslanik za Pakistan i Avganistan Mark Grosman kaže da bi linije komunikacija sa Pakistanom trebalo ponovo da se otvore, pošto su odnosi dve zemlje krajem prošle godine dostigli najniži nivo.

Pakistan je zatvorio kopnene rute za dostavu zaliha međunarodnim trupama u susednom Avganistanu, posle prekograničnog koalicionog napada, u kojem su greškom stradala 24 pakistanska vojnika.

Grosman je danas uputio izraze saučešća, ali ne i izvinjenje, koje je tražio pakistanski parlament. On se sastao sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar i sekretarom za spoljne poslove Džalilom Abasom Džilanijem u Islamabadu pred trilaterlani sastanak sa avganistanskim funkcionerima.

Grosman je novinarima rekao da su Sjedinjene Države spremne za razgovore o ponovnom otvaranju linija dostave zaliha i dodao da je „sada zadatak da se počne razgovor o tome kako ići napred“.

Sekretar za inostrane poslove Džilani rekao je da aranžman u vezi sa zalihama NATO-a ne bi više bio validan i da dve zemlje moraju da dogovore novi sporazum.

Ranije ovog meseca, pakistanski parlament jednoglasno je odobrio listu preduslova koje Sjedinjene Države moraju da ispune da bi odnosi dve zemlje bili obnovljeni i rute za dostavu zaliha ponovo otvorene. Tom neobavezujućom rezolucijom se zahteva da Sjedinjene Države smesta prekinu sa napadima bespilotnim letelicama na tlu Pakistana i zabranjuju tajne operacije unutar pakistanske teritorije.

Američke specijalne snage su prošlog maja ubile Osamu bin Ladena tokom tajne operacije u pakistanskom gradu Abotabadu.

Danas je američka ambasada u Islamabadu saopštila je da zabranjuje svojim službenicima odlaske u restorane i na pijace u tom gradu od 27. aprila do 5. maja i preporučuje da američki državljani u glavnom gradu Pakistana preduzmu slične mere predostrožnosti. Ambasada nije dala razlog za ovo bezbednosno upozorenje, ali se datumi poklapaju sa prvom godišnjicom Bin Ladenove smrti – koja pada 2. maja.

XS
SM
MD
LG