Linkovi

Pakistan i SAD ponovo saradjuju


Državna sekretarka Hilari Klinton sa načelnikom Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiralom Majkom Malenom, na konferenciji za novinare prilikom posete Pakistanu, Islamabad, 27. maj 2011.

Pakistansko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da će Pakistan i Sjedinjene Države obnoviti zajedničke obaveštajne operacije protiv islmskih ekstremista, kao korak ka poboljšanju zategnutih odnosa izmedju dve zemlje.

Portparolka pakistanskog ministarstva inostranih poslova Temina Džandžua izjavila je da će američki i pakistanski obaveštajni timovi razmenjivati informacije ali nije komentarisala da li će američkim snagama biti dozvoljeno da izvode zajedničke operacije na tlu Pakistana. Današnje saopštenje usledilo je nakon što je državna sekretarka Hilari Klinton tokom svoje posete Islamabadu prošle nedelje izvršila pritisak na pakistanske lidere da preduzmu akcije protiv ekstremističkih grupa koje deluju u zemlji.

Odnosi izmedju Pakistana i Sjedinjenih Država pogoršali su se posle američke akcije u pakistanskom gradu Abotabadu 2. Maja, u kojoj je ubijen lider al-Kaide Osama Bin Laden. Pakistanski lideri upozorili su da neće tolerisati bilo koju buduću jednostranu akciju, nazivajući tu operaciju povredom suvereniteta Pakistana. Odnosi su bili zategnuti i pre ubistva lidera Al Kaide, zbog serije američkih napada na ekstremiste na severozapadu pakistana kao i hapšenja kontraktora CIA-e koji je ubio dvojicu Pakistanaca u Lahoreu u januaru.

XS
SM
MD
LG