Linkovi

Pakistan: Oslobođen američki diplomata


Brat jednog od Pakistanaca koje je ubio Rejmond Dejvis, operativac CIA-e, odlazi iz suda u Lahoreu
Brat jednog od Pakistanaca koje je ubio Rejmond Dejvis, operativac CIA-e, odlazi iz suda u Lahoreu

Pakistanski funkcioneri navode da je sud oslobodio podugovarača Centralne obaveštajne agencije Rejmonda Dejvisa optužbe za dvostruko ubistvo i pustio ga na slobodu, pošto su porodice poginulih primile 2 miliona dolara, kako je rečeno, "kao kompenzaciju za krv."

Pokrajinski ministar pravosudja u Pendžabu, Rana Sanaula, rekao je novinarima da su rodjaci dvojice ubijenih Pakistanaca pristali da prihvate novčanu nadoknadu u zamenu za pomilovanje Dejvisa, neposredno pošto je danas u Lahoreu protiv njega podignuta optužnica. Sud je potom oslobodio Dejvisa svih optužbi.

Tužioci su optužili Djevisa za ubistvo dvojice Pakistanaca u istočnom gradu Lahoreu 27. januara. Djevis je tvrdio da ih je ubio u samoodbrani, a američka vlada je saopštila da on uživa diplomatski imunitet. Predstavnik vlade u Pendžabu izjavio je za Glas Amerike da Dejvis sada može da ide gde god želi. Nije poznato da li je on još uvek u Pakistanu.

Islamski zakon dopušta takve isplate, poznate kao Dijat, i to je uobičajen način rešavanja sporova u nekim delovima ruralnog Pakistana. U medjuvremenu, američki ambasador Kameron Manter naveo je u saopštenju da je zahvalan za velikodušnost porodica poginulih. Ambasador Manter je takodje ponovio žaljenje zbog tog incidenta i izrazio tugu zbog patnji koje je incident naneo.

XS
SM
MD
LG