Linkovi

Pakistan u žalosti posle masakra u školi


Lider pakistanske verske partije Džamat e-Islami prevodi pogrebnu molitvu za jednim od djaka ubijenih u napadu Talibana na školu u Pešavaru.
Lider pakistanske verske partije Džamat e-Islami prevodi pogrebnu molitvu za jednim od djaka ubijenih u napadu Talibana na školu u Pešavaru.

Dok je pakistanska nacija u žalosti zbog strahovitog masakra 131 djaka i 9 članova osoblja škole u Pešavaru, načelnik pakistanske vojske u Kabulu se sastao sa avganistanskim predsednikom da razmotre mere saradnje i sprečavanja terorističkih napada.

Načelnik generalštaba vojske Pakistana posetio je Kabul gde je sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem razgovarao o bezbednosnoj situaciji duž granice dve zemlje, dan pošto su Talibani ubili 132 dece u jednoj pakistanskoj školi.

Gani je izneo uveravanja pakistanskom general Rahilu Šarifu da ekstremisti neće moći da koriste avganistansko tle za vršenje terorističkih napada na Pakistan.

General Šarif, koji je doputovao u pratnji šefa pakistanske obaveštajne agencije Rizvana Aktara u Kabulu se sastao sa američkim generalnom Džon Kembelom, koji se nalazi na čelu NATO snaga u Avganistanu.

Na oba sastanka zvaničnici su razmenili ključne obaveštajne podatke u pogledu jučerašnjeg napada Talibana na školu u Pešavaru.

U Pakistanu su juče uvedena tri dana žalosti zbog smrti 132 dece i devetoro članova školskog osoblja. Članovi spasilačkih ekipa i rodjaci nekih od žrtava izjavili su za Glas Amerike da su u školi nadjena i obezglavljena tela nekih učenika.

Pakistanski Taliban saopštio je da je napad izvršen iz odmazde zbog ofanzive pakistanske armije protiv pobunjenika. Premijer Navaz Šarif obećao je da će nastaviti vojnu ofanzivu protiv ekstremista u severozapadnom plemenskom reigonu blizu avganistanske granice. Takodje je odobrio ukidanje moratorijuma na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma, koji je bio na snazi od 2008.

XS
SM
MD
LG