Linkovi

Vojni sud za osumnjičene teroriste


Ograda škole u Pešavaru koju su napali talibanski pobunjenici
Ograda škole u Pešavaru koju su napali talibanski pobunjenici

Pakistanski premijer saopštio je da će vojni sudovi sprovoditi brza suđenja u slučajevima onih koji su osumnjičeni za terorizam.

Pakistanski premijer Navaz Šarif najavio je da će se osumnjičenima za terorizam od sada suditi pred novoosnovanim vojnim sudovima. Vlada Pakistana donela je odluku reagujući na prošlonedeljni masakr u jednoj školi u Pešavaru.

Posle sastanka sa članovima svog kabineta i drugim visokim zvaničnicima, Šarif je saopštio da će vojni sudovi sprovoditi brza suđenja u slučajevima onih koji su osumnjičeni za terorizam.

Obaveštavam teroriste o odluci naše nacije: Dani su vam odbrojani. Na našem tlu neće postojati skrovište za one kojima su meta naša deca i koji napadaju našu budućnost. Za vas Pakistan više ne postoji. Snaćiće vas surov odgovor zbog bola koji ste izazvali naciji prolivanjem krvi naše nevine dece”.

Premijer je rekao da to prolivanje krvi pakistanske dece ne može proći nekažnjeno. Pakistanski Taliban preuzeo je odgovornost za masakr 16. decembra u jednoj vojnoj školi u Pešavaru, u kojem je ubijeno skoro 150 ljudi, uglavnom učenika. Taliban je saopptio da je napad bio osveta za vojne operacije protiv ekstremista na severu Pakstana.

Zvanični Islambad navodi da teroristi više neće moći da izbegnu kaznu, s obzirom na odluku da se ukine moratorijum na smrtnu kaznu u slučajevima koji su povezani sa terorizmom. Odluku su osudile ogranizacije za zaštitu ljudskih prava, ali jedan politički analitičar tvrdi da političari pozdravljaju čvrst stav vlade.

“To je rezultat zahteva i obaveze da se stvori takva vrsta zastrašivanja. Ekstremisti ginu u borbama u zoni konflikta, a oni koji su uhapšeni na osnovu uverljivih dokaza treba da snose zakonske posledice, kao što je to slučaj svuda u svetu”, kaže analitičar Aršad Šarif.

Novi plan za iskorenjivanje Talibana uključuje i ukidanje finansiranje terorističkih grupa, kao i ukidanje mogućnosti da zabranjene organizacije nastave da operišu pod novim imenom.

XS
SM
MD
LG