Linkovi

Tragedija u Pakistanu


Vojnik ispraća decu iz vojne škole u Pešavaru, koju su napali pripadnici Talibana
Vojnik ispraća decu iz vojne škole u Pešavaru, koju su napali pripadnici Talibana

Najmanje 141 osoba, uglavnom učenici poginuli su u današnjem napadu pripadnika ekstremističke organizacije Taliban na jednu školu u Pakistanu.

Najmanje 141 osoba poginula je u napadu Talibana na jednu školu u pakistanskom gradu Pešavaru. Vojni zvaničnici saopštili su da je među žrtvama 132 učenika, starosti od 12 do 16 godina. Masakr u Pakistanu oštro je osuđen širom svijeta a osudio ga je čak i avganistanski Taliban, u saopštenju u kojem se navodi da je namerno ubistvo nedužnih ljudi, dece i žena suprotno osnovnim načelima islama.

Kola hitne pomoći, u kojima se nalaze žrtve krvavog napada na školu, pristižu u lokalnu bolnicu u Pešavaru gdje ih čekaju stotine očajnih roditelja i rođaka…

“Jedan od mojih sinova je na bezbjednom, dok nemam nikavih vijesti o drugom. Moji rođaci provjeravaju u bolnicama, ali još ne mogu da ga pronađu, živog ili mrtvog”, kaže Ejaz Mohamed.

Nakon više od osam sati od upada ekstremista u dobro obezbijeđenu srednju školu pod vojnim upravom, koju su uglavnom pohađala djeca vojnog osoblja, vojska je saopštila da je opsada gotova i da je svih devet napadača ubijeno.

“Izgubili smo 132 djece, nevine djece i devet članova osoblja. Pripadnici Talibana ušli su na stražnji ulaz, nakon što su presjekli i preskočili ogradu”, saopštio je portparol vojske Asim Salem Badžva.

Prema izjavama očevidaca, islamistički borci, u vojnim uniformama i opasani eksplozivima, napali su objekat dok su časovi bili u toku, i počeli nasumice da pucaju i dječake, djevojčice i njihove nastavnike.

"Čim je počela pucnjava, nastavnik nam je rekao da sjednemo u ćošak i pognemo glave. Nakon oko sat vremena, došlo je vojno osoblje i spasilo nas. Kada smo izašli u hodnicima su bili naši prijatelji, upucani tri ili četiri puta, neki mrtvi, a pojedini povrijeđeni. Krv je bila svugdje.”

“Radili smo pismeni iz hemije. Dok sam sjedio u laboratoriji, počela je pucnjava. Ekstremisti su pucali na sve učenike, ubili su dvogodišnje dijete", navode neki od povrijeđenih.

Odgovornost za napad odmah je preuzeo Taliban, koji pokušava da obori pakistansku vladu i uspostavi islamsku državu.

“Napali smo školu, pod upravom vojske, zato što vlada napada naše porodice i žene" , poručio je portparol Talibana Mohamed Kurasani.

Današnji masakr i gubitak velikog broja mladih života šokirao je Pakistance, naviknute na gotovo svakodnevne napade. Pakistanski zvaničnici najavili su da će, uprkos nasilju, biti nastavljena agresivna operacija protiv ekstremista.

“Borba će se nastaviti dok ne očistimo zemlju od terorizma. U to nema sumnje”, naglasio je pakistanski premijer Navaz Šarif.

Sjedinjene Države, saveznik Pakistana u borbi protiv islamista, oštro su osudile napad. Predsednik Barak Obama je rekao da su “ciljajući na učenike i nastavnike u ovom gnusnom napadu, teroristi još jednom pokazali svoju izopačenost”. Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun koji je nasilje u Pešavaru nazvao užasnim činom.

Nema opravdanja za takvu brutalnost. Nikakva nepravda ne može da bude izgovor za taj užas. Napad na bespomoćnu djecu, dok uče, je užasan čin i krajnji kukavičluk.”

“Mračan je dan za čovječanstvo kada se nešto ovakvo dogodi, bez opravdanja”, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron,

Napad je oštro osudila i susjedna Indija.

“Nema riječi koji bi mogle da opišu osjećanja dubokog gnušanja i užasa zbog terorističkog napada na nevinu djecu u školi u Pešavaru. Danas nije samo izvršen masakr nad djecom, veći i suštinskim konceptom čovječnosti”, istakao je portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Sajed Akbarudin.

“Srce mi je slomljeno zbog ovog besmislenog i hladnokrvnog terorističkog čina u Pešavaru”, poručila je dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai koja je preživjela talibanski napad 2012. godine.

XS
SM
MD
LG