Linkovi

Pakistan: Kandidat za premijera pred hapšenjem


Jedan od kandidata za novog predsednika vlade Pakistana Mahdum Šahabudin mogao bi da se nađe u pritvoru

Jedan od kandidata za novog predsednika vlade Pakistana Mahdum Šahabudin mogao bi da se nađe u pritvoru, posle izdavanja naloga za njegovo hapšenje u vezi sa skandalom, koji se dogodio u vreme dok je on bio ministar zdravlja.

Neposredno pošto je Šahabudin danas podneo dokumentaciju kako bi se kandidovao da zameni smenjenog premijera Jusufa Razu Gilanija, sudija za borbu protiv narkotika, naredio je njegovo hapšenje u vezi sa skandalom koji se tiče ilegalnog uvoza efedrina.

Kada su ga pitali o nalogu za hapšenje, Šahabudin je naveo jedan stih iz pesme, o tome kako se ne boji „neprijateljskog vetra“.

Nije jasno kako će ovaj novi razvoj događaja da se odrazi na političku budućnost Mahduma Šahabudina, koji je trenutno na položaju ministra tekstilne industrije. Zakonodavci sutra treba da se sastanu kako bi razmotrili izbor novog premijera.

Šahabudin je kandidat vladajuće Pakistanske narodne stranke, koja zajedno sa svojim koalicionim partnerima ima većinu u parlamentu. Zakonodavci će takođe verovatno razmotriti bar još četiri kandidata, uključujući i dvojicu iz opozicije.

Izbori su zakazani za početak 2013, ali neki analitičari veruju da bi glasanje moglo da se održi do kraja godine.

Novi pakistanski premijer naslediće nestabilnu poziciju s obavezom balansiranja između predsednika Asifa Ali Zardarija i Vrhovnog suda zemlje.
XS
SM
MD
LG