Linkovi

Netolerancija u pakistanskim školama


Medresa u Pakistanu

Jedan američki vladin panel navodi da udžbenici u pakistanskim državnim školama i medresama negativno prikazujuu hinduse, hrišćane i druge verske manjine u toj zemlji.

U danas objavljenom izvesstaju, američka Komisija za medjunarodne verske slobode saopštila je da takva pristrasnost podstiče diskriminaciju i moguće nasilje. Ista komisija iznosi gledište da udžbenici u državnim školama često snažno naginju ka islamu i da nipodaštavaju verske manjine ili ih jednostavno zanemaruju.

U istom izveštaju navedeno je da su pripadnici hindu zajednice posebno negativno okarakterisani, dok su napisi o hrišćanima često netačni i uvredljivi. U istom izveštaju navodi se da su nastavnici izrazili negativna gledišta o hrišćanima, Jevrejima i jednoj od islamskih sekti.

Šef pomenute komisije, Leonard Lio, rekao je da podučavanje diskriminacije povećava mogućnost da nasilni verski ekstremizam u Pakistanu nastavi da raste. On je ukazao da takva tehnika slabi verske slobode, kao i nacionalnu i regionalnu stabilnost.

XS
SM
MD
LG