Linkovi

Nakon poplava nove padavine u Pakistanu


Nove padavine su i danas pogodile Pakistan, ometajući nastojanja spasilaca i povećavajući tegobe 15 miliona stanovnika pogođenih najvećim poplavama u proteklim decenijama.

Usled jakih padavina u severozapadnoj pokrajini Kajber Paktunkva, prizemljeni su helikopteri koji pomažu u spasavanju. Pakistanski funkcioneri kažu da se poplave koje su pogodile severozapad zemlje, šire prema jugozapadu duž reke Ind u pravcu pokrajine Sing.

Nadležni su saopštili da je u poplavama stradalo najmanje 1600 ljudi. Desetine hiljada stanovnika u Sindu beže pred poplavama, mada se neki stanovnici opiru evakuaciji, strahujući da će im kuće biti opljačkane. Pakistanske vlasti ulažu velike napore da pomognu evakuisanom stanovništvu.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani je tokom obilaska Sinda, apelovao na međunarodnu zajednicu da pomogne. On je naglasio da je kriza nadmašila mogućnosti vlade. Međunarodna organizacije za migracije kaže da je očajnički potrebno obezbediti prinudni smeštaj i humanitarne rezerve, dok poplava nastavlja da se širi. Nadležni procenjuju da je u poplavama razoreno ili teško oštećeno oko 250 hiljada kuća na severozapadu Pakistana i da je milion i po ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice prenosi da njeno osoblje izveštava o nestašici hrane, lekova i pijaće vode. NATO obećava pomoć u dostavljanju pomoći u region. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je juče u Britaniji predvodio akciju prikupljanja novčane pomoći za žrtve i prisustovao mitingu svoje Pakistanske narodne partije. Njegova odluka da u vreme krize u zemlji otputuje u Evropu, izaziva oštre kritike.

U medjuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija upozorava da su Pakistanci, usled nedostatka pijaće vode, u velikoj opasnosti od izbijanja stomačnih bolesti kao što su dijareja i kolera.

XS
SM
MD
LG