Linkovi

Pahor: Razgraničenje Srbije i Kosova ne sme naneti kolateralnu štetu regionu


Predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Video grab
Predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Video grab

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je tokom današnje posete Beogradu da Srbija želi da proces njenog priključenja EU bude što brži i to se u prvom redu odnosi na dijalog između Beograda i Prištine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Pahor je rekao da podržava dijalog i da ne vidi alternativu, a govoreći o rešenju ksovoskog problema koje bi uključivalo i korekciju granica, on je rekao da je to vrlo hrabro razmišljanje koje ne bi ga odbacio, ali oko koga, kako je rekao, treba biti jako oprezan:

"Za takvo razmišljanje treba mnogo mudrosti, ono zahteva veliku posvećenost mirnom rešavanju spora i ogromno poverenje drugih država, jer taj proces ne sme naneti kolateralnu štetu drugim državama u regionu", naglasio je Pahor.

Predsednik Slovenije Borut Pahor u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Foto: Video Grab
Predsednik Slovenije Borut Pahor u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Foto: Video Grab

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je sužen prostor za postizanje kompromisa, jer su svi protiv njega, iako ga nisu ni videli.

Takođe, on je naglasio da Srbija jeste na evropskom putu, ali i da razvija sve bolje odnose sa Rusijom i da će nastaviti to da čini sledeći svoje interese. Po njegovim rečima, Srbija želi da ubrza svoj evropski put, ali da je u tom pogledu ključno pitanje odnosa Prištinom:

"Većina mislim - tako kako je, dobro je, jer gore valjda neće biti. Biće mnogo gore ukoliko rešenje ne budemo pronašli. I toga se plašim, zbog toga brinem i zbog toga se trudim i borim da ove takse budu ukinute, kako bismo mogli da nastavimo dijalog. Kako bismo mogli makar nešto da ponudimo, ja ovde govorim o srpskom narodu i građanima Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Slovenije danas je posetio i Skupštinu Srbije, a poslanici opozicije su bojkotovali sednicu Skupštine Srbije na kojoj je govorio Pahor. Kako je objasnio lider Nove stranke Zoran Živković reč je o simboličnom bojkotu zbog načina na koji je zakazana današnja sednica, stavova koje je Vučić i danas ponovio na sastanku sa Pahorom, zbog obesmišljavanja parlamenta i njegove uloge u političkom sistemu Srbije.

Na ulazu u parlament Pahora su dočekali poslanici Demokratske stranke Balša Božović i Maja Videnović i predali mu materijal o napadima na novinare i političke protivnike, o stanju u medijima i fotografije sa protesta.

Iz zahtev da EU pruži veću podršku građanima Srbije u borbi za vladavinu prava, oni su preneli Pahoru da ne odustaju od evropskog puta Srbije i da ostaju dosledni evropskim vrednostima, kao i da se izvinjavaju što ne mogu da dođu na sednicu, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “stavio parlament u svoj džep”.

XS
SM
MD
LG