Linkovi

Pad istočnog Alepa pitanje vremena


Sirijska opservatorija za ljudska prava smatra da je bitka za Alepo "došla do kraja", kako se pobunjeničke snage povlače iz svjih poslednjih uporišta ispred nadolazećih vladinih vojnika.

Direktor grupe sa sedištem u Londonu, koja prati građanski rat u Siriji, Abdul Rahman kaže da je pitanje vremena kada će Alepo potpuno biti u rukama sirijske vlade. Nešto ranije, Asadove trupe preotele su kontrolu nad južnom četvrti grada i izvele vazdušne udare na poslednje preostale oblasti u rukama opozicionih boraca.

Prema podacima Opservatorije, vladine trupe sada kontrolišu više od 90 odsto teritorije, koja je nekad bila pobunjenička, posle pada istočnog Alepa 2012. U međuvremenu, 200 kilometara na jugoistok, džihadisti Islamske države navodno su kasno sinoć potpuno preuzeli kontrolu nad gradom Palmira i antičkim ruševinama u njemu, posle četvorodnevnog obračuna izvan grada.

Abdel Rahman je izjavio da je moderni deo Palmire, uključujući i aerodrom, pod kontrolom islamske države, zajedno sa drevnim gradom i istorijskim zamkom iznad njega. U saopštenju Opservatorije takođe se navodi da se sirijska vojska povukla na položaje jugozapadno od grada, posle viešastnih intenzivnih borbi. Palmira se od 1986. godine nalazi na listi Svetske baštine Uneska.

XS
SM
MD
LG