Linkovi

Epl oborio berze širom sveta


Logo kompanije Epl na prodavnici u Pekingu
Logo kompanije Epl na prodavnici u Pekingu

Na berzama širom sveta zabeležen je pad ključnih indeksa, nakon što je tehnološki gigant Epl objavio da je prodaja njegovih uređaja u Kini naglo pala prošlog meseca, što bi mogao da bude nagoveštaj šireg usporavanja svetske ekonomije.

Indeks Dau džons na njujorškoj berzi pao je za gotovo tri odsto, nakon što su evropske akcije prethodno zabeležile manje gubitke. Vrednost akcija Epla pala je za gotovo 10 odsto.

Ta kompanija je u sredu saopštila da je profit od prodaje za praznike bio niži od očekivanog, naročito u Kini, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji. Izvršni direktor Epla Tim Kuk je za to okrivio trgovinski rat koji predsednik Donald Tramp vodi protiv Kine.

"Očekivali smo određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, ali nismo predvideli ovoliki obim ekonomskog usporavanja, naročito u Kini", rekao je Kuk.

Tramp je u četvrtak na Tviteru branio svoje poteze i ustvrdio da je američki sekretarijat za finansije "uzeo milijarde dolara od tarifa koje se naplaćuju Kini i drugim zemljama koje nisu pošteno tretirale Sjedinjene Države".

Predsedavajući Saveta ekonomskih savetnika Bele kuće Kevin Haset rekao je da će pogoršani odnosi SAD i Kine primorati ostale američke kompanije da snize procene zarade u Kini.

Dodao je međutim da će zbog smanjene potražnje u Kini, Tramp imati prednost u trgovinskim pregovorima i da će Peking biti pod pritiskom da postigne sporazum.

Američki berzanski indeksi su 2018. godine zabeležili najgore rezultate u poslednjoj deceniji, a najveći gubici bili su u decembru.

XS
SM
MD
LG