Linkovi

Pad britanske funte - potrošači pate, turisti uživaju


Vrednost britanske funte značajno je opala u poslednje dve nedelje i trenutno se nalazi na rekordno niskom nivou u odnosu na američki dolar, sa gubitkom od oko 20 odsto svoje vrednosti od kada je izglasan izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Analitičari smatraju da je ostvarenje predviđanja da će zemlja doživeti tzv. „težak bregzit“ – što uključuje i najverovatnije napuštanje jedinstvenog tržišta EU – pokrenulo masovnu prodaju. Ipak novinar Glasa Amerike Henri Ridžvel izveštava iz Londona da bi pad vrednosti britanske valute mogao da otvori nove mogućnosti za strane posetioce.

Tamni, slani namaz od kvasca, marmajt – omiljeni britanski doručak – na kratko je ove nedelje postao prva, iznenađujuća žrtva opadajuće vrednosti funte. Naime proizvođač marmajta, gigantska multinacionalna kompanija Juniliver, saopštila je da je zbog pada funte skočila cena uvoza, i da će razliku morati da plate prodavci.

Najveći britanski lanac supermarketa, Tesko odbio je da podigne cene te su marmajt i nekoliko drugih proizvoda Junilivera počeli da nestaju sa rafova. Spor je okončan, ali analitičari kažu da to pokazuje kakve će sve posledice bregzit imati.

“Jeste, marmajt se možda pakuje i meša u Velikoj Britaniji, ali svi pojedinačni sastojci, čak i staklo, nalepnice, sve se to pravi u inostranstvu što znači da moraju sve to da kupe stranim valutama, a mogu da prodaju samo u funtama”, kaže Ketlin Bruks iz medjunarodne kompanije za finansijske usluge “Gain Capital".

Na kraju će, po svemu sudeći, potrošači biti oni koji će platiti za pad vrednosti valute.

“Postaje jasno da tržište ne misli da će posledice bregzita biti dobre vesti za britansku ekonomiju. A pad te ekonomije znači i da će funta biti slabija. To će ugroziti standard ovde u Velikoj Britaniji, jer to su potrošački proizvodi”, dodaje Bruks.

Neke industrije, s druge strane profitiraju. Turizam cveta s obzirom da strani posetioci sada imaju više funti u novčaniku.

“Sada možete da dođete ovde znajući da je bolje za vas. Možete malo više da kupujete”.

Bivši direktor Banke Engleske, Mervin King tvrdi da bregzit uspeva da postigne nešto što zakonodavci nisu mogli.

“Tokom kampanje za referendum neko je rekao ‘prava opasnost bregzita je da će skočiti kamatne stope, da će pasti cene nekretnina, i da će opasti devizni kurs”. Pomislio samo ‘samo sanjajte’. Mi smo to pokušavali poslednje tri godine, i sada ima nade da ćemo to i postići“.

Ali pad vrednosti funte izazvaće bol kod potrošača kada se nađu na kasi. Većina stručnjaka smatra da će funta nastaviti da pada, a očekuju da će inflacija početi naglo da raste.

XS
SM
MD
LG