Linkovi

"Ovo je godina u kojoj žene ne žele da budu ućutkivane"


Sara Gavron, rediteljka filma "Sufrežetkinje"

Na Dan žena se treba podsjetiti i neslavnog podatka - gotovo 70 odsto onih koji ponesu diplome neke od medijskih škola su žene, dok tek 30 odsto njih kasnije ima priliku da obavlja funkciju menadžera u toj oblasti. Danas su se u Evropskom parlamentu posvetili toj temi, dajući priliku ženama da govore o sebi.

"Ovo je godina u kojoj žene ne žele da budu ušutkivane. Uprkos tome, nije se mnogo promijenilo u mediju kojim se bavim, filmu. Kada sam završila školu, oko 90 odsto filmova su pravili muškarci. Dvadeset godina poslije, 2018. oko 90 posto filmova i dalje prave muškarci. Ali mi smo sada nadohvat nečeg novog i treba da iskoristimo trenutak. Važno je da osnažimo žene na filmu, televiziji i medijima jer ti mediji nisu samo ogledalo društva, već na njega i utiču", rekla je Sara Gavron, rediteljka filma "Sufrežetkinje".

Ovo je današnja gošća Evropskog parlamenta koji priprema rezoluciju o ravnopravnosti žena u medijima, tražeći više pravde i veće šanse za žene ne samo u medijima, već i u cijelom digitalnom sektoru.

"Ne želimo da se naš festival održava samo u Španiji. Želim da ovaj pokret umjetnika, koji je samo jednim izdanjem protresao društvo, bude dio Evrope. Dati moć ženama i muškarcima znači dati moć umjetnosti u ovoj predivnoj Evropi", smatra pjevačica i osnivačica "Madwoman Fest"-a, Pilar Džurado.

A prije samo godinu dana u istom ovom parlamentu druga scena.

"Naravno, žene moraju manje da zaradjuju od muškaraca. Jer one su slabije, sitnije i manje inteligentne, one moraju manje da zaradjuju", izjavio je tada poljski desni radikal Januš Korvin-Mike.

"Dragi parlamentarče, po Vašem mišljenju, ja ne bih trebala da imam pravo da sjedim ovdje kao članica EP. I znam da vas to boli da žene sjede ovdje i predstavljaju evropske gradjane isto kao Vi. Ja sam ovdje da branim evropske žene od muškaraca kao što ste Vi", odgovorila je članica Evropskog parlamenta iz Španije, Garcia Peres.

Zbog ovoga današnje obilježavanje Dana žena u EP nije tek svečanost gdje se ženama čestita i upućuju fraze o jednakosti, bila je to prilika da se pogleda i u vlastito dvorište i učini da ova godina i Dan žena bude vrijeme promjena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG