Linkovi

Ove godine 46 prekršajne prijave zbog nevakcinisanja dece


Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, ali nema podataka koliko je do sada njih kažnjeno. Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu podvrgli svoju decu obaveznoj imunizaciju.

"Nemamo izveštaj Prekršajnog suda koliko je do sada njih kažnjeno zbog toga, te ne možemo da vodimo tu vrstu evidencije," rekao je Tanjugu pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović, prenosi Politika.

"Broj nevakcinisane dece je veći jer se dešava da jednu prijavu pišemo za roditelja koji nije vakcinisao dvoje i više dece," naveo je pomoćnik ministra.

U Srbiji u poslednjih nekoliko godina opada broj dece vakcinisane MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeoala i zauški, a najniži obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da nije cilj da se roditelji kažnjavaju, već da im se kroz razgovor objasni da je vakcinacija neophodna i da spašava živote.

On je rekao da su podaci o obuhvatu vakcinacijom u Srbiji zabrinjavajući, da mnogi roditelji računaju da "neće njihovo dete da se zarazi ako su druga deca vakcinisana", te da ćemo pasti u zamku i dobiti epidemiju.

"Ovakav obuhvat MMR vakcinom kao što je u niškoj regiji (51 odsto), je visoko alarmantno da treba nešto preduzeti, a jedan od mogućnosti je da krenemo i po džepu ako nemamo dovoljno zdravstvene kulture," izjavio je Vicko.

Da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana, a u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, poručeno je iz Instituta za javno zdravlje "Batut" povodom nedelje imunizacije koji se obeležava od 24. do 30. aprila.

Cilj je da dostignemo obuhvat od 95 odsto i da ga održavamo pojasnio je Vicko i dodao da roditelji o značaju vakcinacije treba da se informišu kod izabranog pedijatra.

"Mislim da je Zakon dobro postupio i da je pravo deteta da dobije vakcinu stavio iznad prava roditelja da o tome donese odluku," rekao je državni sekretar.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena kazna za roditelje koji ne vakcinišu decu je od 30 do 150.000 dinara.

Vicko podseća da je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predvideo obaveznu imunizaciju, a da će novim pravilnikom o vakcinaciji kao obavezne biti uvedene i neke nove vakcine.

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke od 1. oktobra biće besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji, najavio je pomoćnik ministra Panajotović. Ova vakcina štiti decu od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u februaru prošle godine, osim uvođenja obavezne vakcine protiv pneumokoke, predvideo i uvođenje neobavezne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV).

XS
SM
MD
LG