Linkovi

Otvorene 23. zimske olimpijske igre


Vatromet na ceremoniji otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara
Vatromet na ceremoniji otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara

Zimske olimpijske igre zvanično su otvorene na privremeno izgrađenom Olimpijskom stadionu u Pjongčangu, a događaju je prisustvovalo oko 35.000 ljudi.

U centru dešavanja otvaranja sportskog spektakla bio je marš dve Koreje pod zajedničkom plavo-belom zastavom.

Neutralnu zastavu, pod kojom su se između ostalih našli i ruski sportisti, nosili su volonteri ZOI, a najveće simpatije publike dobio je Pit Toufatofu, predstavnik Tonge, koji se po drugi put na olimpijskim igrama pojavio nauljen i go do pasa.

Zastavu srpskog olimpijskog tima koji se sastoji od ukupno četiri učesnika ponela je skijašica Nevena Ignjatović.

Nakon obraćanja predsednika MOK-a Tomasa Baha i predsednika Južne Koreje Mun Džae-Ina Olimpijsku baklju zapalila je šampionka umetničkog klizanja sa Olimpijade 2010. godine, Juna Kim.

Takmičarski program ZOI počinje 10. Oktobra, trajaće 16 dana, učestvovaće 92 zemlje, a oko 3000 takmičara boriće se 15 sportova I 102 discipline, što čini ovu Olimpijadu najmasovnijom do sada.

SEVERNOKOREJSKA DELEGACIJA NA OTVARANJU ZOI

Ceremoniji otvaranja prisustvovala je Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una, koja je sedela u počasnoj loži nedaleko od potpredsednika SAD Majka Pensa.

Sestra severnokorejskog lidera stigla je u Južnu Koreju, u okviru trodnevne posete delegacije Pjongjanga, koja treba da se sastane sa predsednikom Južne Koreje, Mun Je Inom u subotu.

Pens je saopštio da njegov tim nije zatražio sastanak sa predstavnicima Severne Koreje ali da će, ukoliko do toga dođe, on nastaviti da insistira na nuklearnom razoružavanju Severne Koreje.

Kim Jo Džong prva je članica vladajuće porodice Severne Koreje koja je posetila Jug posle završetka korejskog rata 1953. godine.

XS
SM
MD
LG