Linkovi

Otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU


Nakon višemjesečnih blokada, Srbija je otvorila nova poglavlja pregovora o prijemu u EU. Riječ je o ključnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Direktan efekat pregovora bi trebala biti snaznija borba protiv korupcije i to tamo gdje je gradjani najviše osjećaju - u zdravstvu, javnim službama, kao i veća transparentnost pri zapošljavanju u državnim institucijama. U svakom slučaju, evropski zvaničnici su otvaranje nomvih poglavlja za Srbiju označili kao priznanje do sada učinjenom na putu reformi i evropskih integracija zemlje...

Blokade su pale i Srbija od danas ima otvorena dva nova, i za Brisel i za Beograd, ključna poglavlja - vladavina zakona i uspješna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala će sada biti u fokusu obje strane, što će Srbiji pomoći u postizanju pune funkcionalnosti zemlje i transparentnosti njenih institucija, a Evropljanima će to biti dokaz ozbiljnosti partnera koji, kako je danas rečeno, želi evropski model države...

"Upravo smo završili ministarsku konferenciju o proširenju sa Srbijom i to donosi veoma dobre vijesti za Srbiju ali i za EU. Otvaranjem dva ključna poglavlja, 23 i 24, pravimo značajan korak naprijed u pregovaračkom procesu sa Srbijom. To nije samo dobra vijest već i snažna poruka - kada kandidatska zemlja pokaže rezultate, i EU pokreće proces naprijed. Politika proširenja predstavlja strategiju, ali je i najefikasniji mehanizam koji promoviše stabilnost, prosperitet i održive demokratske reforme u evropskom susjedstvu i kao takva ostaje ključna politika EU koja donosi konkretne i trajne rezultate...", kazao je ministar spoljnih poslova Slovačke i predsjedavajući Savjeta ministara EU, Miroslav Lajčak.

"Fokus je sada na jasnom i održivom provodjenju reformi. Za to će trebati vremena i neće uvijek biti lako, ali EU će stajati uz Srbiju tokom cijelog procesa. To je naš zajednički cilj do potpune vladavine prava, koja će privući strane investitore i dati poticaj srpskoj ekonomiji i prosperitetu, kao što je važno i za povjerenje gradjanja u pravosudni sistem, što oni s pravom očekuju”, navodi evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU "veliki, lep i izuzetno zanačajan dan za sve građane Srbije".

"Želeo bih da se zahvalim dradjanima Srbije na našem srpskom jeziku ovde u Briselu i da kažem da verujem da će i srpski biti jedan od ovde prihvaćenih evropskih jezika i da izrazim svoje uverenje i nadu da ćemo zajedničkim snagama, velikim radom, onako kako se ni do sada nismo plašili teškog rada, jer ne zaboravite da je Srbija do pre dve godine bila pred bankrotstvom, punim bankrotstvom, bila u izuzetno teškoj situaciji a da je danas Srbija ipak jedna od zemalja, iako siromašna i u njoj ljudi teško žive, zemlja sa jednom od najviših stopa rasta u Evropi. Kao što i danas ima brojnih primedbi, ja o tome ne želim da ćutim, a zahvalan sam našim prijateljima, posebno predstavniku Madjarske koji je danas izuzetno dobro govorio na sastanku, našim bugarskim prijateljima i domaćinima...

Mi znamo da imamo nedostataka, mnogo toga moramo da ispravimo, mnogo toga moramo da promenimo u sebi i kod sebe, ali se mi teškog rada ne plašimo i želim da vas uverim da ćemo mi svoj posao u dobroj veri i na dobar način da završimo, čuvajući regionalnu stabilnost, unapredjujući manjimska prava i ne pozivajući se uvek na reciprocitet, već ćemo dati sve od sebe da prednjačimo u ispunjavanju standarda i uslova da predstavnici manjina u našoj zemlji budu zadovoljni, a jedna smo od najbogatijih zemalja u Evropi sa 26 različitih manjinskih zajednica", izjavio je Vučić.

Planira li Srbija u doglednoj budućnosti da mijenja zakon o regionalnoj jurisdikciji svojih sudova, zakon zbog kojeg je Hrvatska više mjeseci odbijala da da saglasnost za nova poglavlja, bilo je jedno od pitanja srpskom premijeru...

"Ja sam danas, takodje, na toj konferenciji iskazao neslaganje sa stavom Republike Hrvatske, potpuno drugačije to vidimo. Nemojte da vas podsećam da Hrvatska ima veoma sličan zakon, pri čdmu ima jednu još lošiju odredbu koja se tiče mogućnosti preispitivanja odluka odredjenih sudova ukoliko Hrvatska time nije zadovoljna, što Srbija nema. Da ne govorim da i neke druge zemlje, poput Nemačke, Italije, Španije, Belgije, imaju gotovo is,tovetne odredbe kao i Srbija o tzv univerzalnoj jurisdikciji i da zahvaljujunći upravo ,tom zakonu mi smo mogli da procesuiramo 14 zločinaca koji su učstvovali u iizvodjenju jednog veoma teskog zločina u Srebrenici. Dakle, mi se sa tom pozicijom ne možemo da usagla,simo ali nemamo problem da sve naše razlike rešavamo u našim bilateralnim odnosima, da o tome otvoreo razgovaramo i verujem da ćemo uvek imati snage da sve eventualne medjusobne sporove prevazidjemo i da pronadjemo najbolje momguće rešenje za obe zemlje".

Sa evropske strane je naglašeno da sporni zakon nije dio evropskih zahtjeva zvaničnom Beogradu - umjesto toga, ponovljeno je, fokus treba biti na uspješnoj implementaciji evropskih shtandarda vladavine zakona, kao i na normalizaciji odnosa sa Prištinom, poručili su zvaničnici Unije.

XS
SM
MD
LG