Linkovi

Otvorena Palata pravde u Prištini


Nacrt kosovske Palata pravde - projekta u koji je EU uložila više od 26 miliona evra.

Evropski komesar za politike dobrosusedstva i proširenja Johanes Han ocenio je, tokom svečanog otvaranja zgrade Palate pravde, da je vladavina pravde temelj na kojem počiva Evropska unija.

Premijer Kosova Isa Mustafa i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, svečano su danas otvorili kompleks kosovske Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine, čiju su gradnju finansirali Evropska unija i Vlada Kosova. Svečanoj ceromoniji tim povodom, prisustvovali su predsednica Kosova Atifete Jahjaga i visoki lokalni i međunarodni zvaničnici, kao i zaposleni u pravosudnom sitemu na Kosovu.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao je nakon svečanog otvaranja kompleksa kosovske Palate pravde da je Vlada Kosova izuzetno opredeljena da se pravosudni sistem gradi prema evropskim standardima i da je EU značajno doprinela stvaranju i jačanju pravosudnog sistema na Kosovu.

„Ova zgrada je izgrađena po evropskim standardima, omogućava normalan rad sudovima i tužilaštva i omogućava našim građanima lakši pristup pravnim institucijama. Kao što je i planirano četiri zgrade u okviru Palate služiče da prihvati sudove - Osnovni sud Prištine, Vrhovni sud Kosova, odgovarajućih tužilaštva i za radnike EULEKS-a“, rekao je Mustafa.

Evropski komesar za politike dobrosusedstva i proširenja Johanes Han ocenio je, tokom svečanog otvaranja zgrade Palate pravde, da je vladavina pravde temelj na kojem počiva Evropska unija.

„Izgradnja vladavine prava je investicija u vašu budućnost i doprineće stvaraju ekonomske perspektive za ljude, posebno za mlađe generacije. Funkcionalno, nepristrasno i nezavisno pravosuđe je suštinsko i nešto bez čega nijedna stabilna i prosperitetna zemlja ne može“, kazao je Han.

Kompleks Kosovske palate pravde izgradjen je u okviru projekta “Poboljšanja infrastrukture u sektoru vladavine prava". Ukupna vrednost projekta je 30 miliona evra, a EU je izdvojila 26 miliona i sto hiljada evra.

XS
SM
MD
LG