Linkovi

Otvoren saudijski ekonomski forum, ali mnogi izostali zbog Kašogija


Otvaranje Konferencje o budućim investicijama u Rijadu, Saudijska Arabija, 23. oktobra 2018.
Otvaranje Konferencje o budućim investicijama u Rijadu, Saudijska Arabija, 23. oktobra 2018.

Ekonomski forum na visokom niovu u Saudijskoj Arabiji počeo je u utorak u Rijadu, što je prvi veliki događaj svetskog nivoa u kraljevstvu od ubistva Džamala Kašigija u saudijskom konzulatu u Istanbulu ranije ovog meseca.

Forum o inicijativi za buduće investicije zamisao je saudijskog princa Muhameda bin Salmana i ima za cilj da privuče više stranih investicija u kraljevstvo i pomogne stvaranju očajnički potrebnih poslova za mladu populaciju u zemlji.

Princ Muhamed nije bio na otvaranju foruma.

Forum se prošle godine pokazao kao ekstravagantan događaj koji je privukao više pažnje međunarodnih biznisa. Ovogodišnji događaj, međutim, beleži pad prisustva najviših biznis lidera i zvaničnika usled ubistva Kašogija, 2. oktobra.

"Dok se mi okupljamo u Rijadu ovog jutra, prirodno je da naše misli žele da se fokusiraju na poslednje događaje u vezi sa ubistvom Džamala Kašogija - pisca, novinara i saudijskog novinara poznatog mnogima od nas", rekla je Lubna Olajan, sadujska poslovna žena koja je moderirala prvi panel. "Neka počiva u miru".

Ona je dodala da je "tako užasan akt, o kome se izveštava poslednjih nedelja, stran našoj kulturi i DNK".

Ubistvo Kašogija ugrozilo je prinčevu poziciju, posebno nakon izveštavanja turskih medija prema kojima su članovi njegove pratnje, tokom putovanja u inostranstvo, navodno imali ulogu u ubistvu, nakon čega su zvali telefonom prinčevu kancelariju.

Saudijska Arabija, koja je nedeljama tvrdila da je Kašogi napustio konzulat, u subotu je priznala da je on ubijen unutra tokom "borbe pesnicama". Turski medijski izveštaji i zvanočnici ostaju pri tvrdnji da je 15-očlani saudijski tim sleteo u Istanbul 2. oktobra znajući da će Kašogi doći po dokumenta u konzulat, kako bi se venčao. Jednom kad je bio unutra, Saudijci su okružili Kašogija, odsekli mu prste, ubili i raskomadali 59-ogodišnjeg pisca, tvrde turski mediji.

Ubistvo je takođe nametnulo pitanje da li će Zapad nastaviti svoje poslove po starom sa princem, koji je omiljeni sin kralja Salmana i drugi najmoćniji čovek u kraljevstvu.

Prošle godine, investicioni forum punio je naslovne strane kada je princ Muhamed oduševio skup svetskih biznis titana apelom da se ultrakonzervativno kraljevstvo povede ka "umerenom islamu". On je takođe najavio planove za izgradnju futurističkog grada u pustinji vrednog 500 hiljada milijardi dolara.

On je govorio za govornicom stojeći pored Stefana Švarcmana iz američke firme Blekstoun i Masajoši Sana iz japanskog tehnološkog konglomerata Soft banke. Švarcman je među onima koji su povukli svoje učešće ove godine. Sekretar za finansije SAD, Stiven Mnučin, sastano se sa pricom Muhamedom odvojeno pre foruma, javila je saudijska televizija.

XS
SM
MD
LG