Linkovi

Otvoren Forum poljoprivredne politike zemalja JI Evrope


U sektor poljoprivrede u Crnoj Gori će u narednom četvorogodišnjem periodu kroz više projekata biti usmjereno oko 250 miliona eura, uz mjere koje se finansiraju iz nacionalnog budžeta i podršku Investiciono-razvojnog fonda, saopštio je resorni ministar, Milutin Simović.

On je, otvarajući dvodnevni Forum poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Evrope, kazao da će sredstva biti usmjerena kroz brzi početak IPARD projekta, kao i realizaciju već ugovorenog projekta IFAD - novog projekta koji Vlada pregovara sa Svjetskom bankom, kao i brojnih bilatereralnih projekata.

"Svjesni brojnih i zahtjevnih obaveza koje nas očekuju ulaskom u Evropsku uniju, veliku pažnju i energiju usmjeravamo upravo ka obezbijeđenju dodatnih finansijskih sredstava u cilju što bolje pripreme za te obaveze, kako na planu jačanja institucija, tako i na planu pripreme samih proizvođača“, rekao je Simović.

Forum koji se održava u Podgorici u organizaciji Ministarstva i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) od 2001. godine organizuje se kao platforma za diskusiju i preporuke o poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.

Na skupu učestvuje oko 120 predstavnika relevenatnih regionalnih, internacionalnih i domaćih institucija i organizacija, kao i predstavnika EU.

Simović je ocijenio da forum predstavlja dobru priliku za razmjenu mišljenja, analizu postojeće politike, definisanje novih pravaca zajedničkih akcija, ali i otvoren razgovor o trgovinskim barijerama.

On je dodao da je prioritet Crne Gore istovremeno i zaštita zdravlja ljudi i prava potrošača, u čemu je naročito bitna stalna komunikacija i adekvatna reakcija na nacionalnom i regionalnom nivou.

"Na putu Crne Gore u EU i pripremi institucija i poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da kroz niz projekata unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju i podignemo nivo bezbjednosti hrane u Crnoj Gori“, dodao je Simović.

Generalni sekretar SWG-a, Boban Ilić, kazao je da je potrebno poštovati sve međunardne sporazume.

"Imamo nekoliko novih vlada u regionu, pa nam to daje nadu da će se stvari poboljšati. Budućnost poljoprivrednog sektora čini jedna ukupna politička saradnja između zemalja u regionu gdje za političku krizu i međusobno nepovjerenje nema mjesta“, smatra Ilić.

On je rekao da je značajno postojanje veza i uspješne saradnje u regionu, kako bi se postigli utvrđeni ciljevi, a to je članstvo u EU.

"Treba jačati veze zemalja na bilateralnom i multilateralnom nivou. Saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je jedna od najnaprednijih, sa širokom mrežom i partnerskim vezama“, zaključio je Ilić.

Fokus na dvodnevnom skupu će biti na potrebi da se unaprijedi konkurentnost ruralne ekonomije, uzimajući u obzir strukturu poljoprivrednih gazdinstava zapadnog Balkana, kao i postojeće barijere za trgovinu poljoprivrednim proizvodima u regionu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG