Linkovi

"Otvaranje novih poglavlja zavisi od ocene o vladavini prava"


Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU

U Beogradu je održan sastanak Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, na kome je šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević poručila da će otvaranje novih pregovaračkih poglavlja zavisiti od ocene Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji.

Srbija je spremna da do kraja godine otvori tri pregovaračka poglavlja koja se odnose na privredu i finansije, ali kako je objasnila šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević otvaranje novih poglavlja zavisiće, pre svega od ocene o stanju vladavine prava u Srbiji. Na sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, ona je najavila da će novi izveštaj o stanju ljudskih prava Evropska komisija objaviti u novembru:

"Naš plan je da do kraja godine probamo da otvorimo poglavlja za koja smo spremni, ali ocena o vladavini prava jeste ocena koja će nam tu mogućnost dati."

Miščević je istakla da su Evropskoj komisiji početkom avgusta poslati izveštaji o sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, na osnovu kojeg će ona sačiniti izveštaj u novembru. Ona je podsetila da je Evropska komisija u aprili uradila prvi izveštaj o stanju vladavine prava i da je on bio dostupan javnosti:

"Podsećam vas, prvi takav izveštaj smo dobili u aprilu i odmah smo ga stavili na uvid javnosti. To nije bila ni praksa, ni naša obaveza, i moram vam priznati da je to stvarno jako dobro prihvaćeno od strane i EU, i država članica."

Kako je objasnila Miščević, Evropska komisija ove godine neće objaviti izveštaj o napretku Srbije, već se očekuje da to uradi u aprilu iduće godine. Zbog toga će, po rečima Tanje Miščević, novembarski non-paper, to jest izveštaj o stanju vladavine prava imati posebnu težinu, jer će na osnovu njega države članice procenjivati i donositi odluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG