Linkovi

Otpušten službenik odgovoran za lažnu raketnu uzbunu na Havajima


Bivši direktor Agencije za vanredne situacije Havaja Vern Mijagi odgovara novinarima nakon lažne uzbune AP Jennifer Sinco Kelleher

Državni službenik sa Havaja, odgovoran za slanje pogrešnog upozorenja 13. januara o pretnji raketnog napada, ostao je bez posla.

Vlasti navode da je radniku uručen otkaz pošto je istragom otkriveno da je više puta pokazao nekompetetnost, smatrajući da su vežbe stvarni događaji.

“Zaposleni “jedan” kaže da nije znao da je u pitanju vežba, iako je ostalih pet osoba, prisutnih u istoj kontrolnoj sobi čulo “vežba, vežba, vežba”, što ukazuje da je u test vežba i obaveštava prisutne o tome. Zatim, kada je postalo očigledno da je poslato stvarno upozorenje, zaposleni broj jedan delovao je zbunjeno, ukočio se, posle čega je drugi zaposleni morao da interveniše.”, objašnjava Brus Oliveira, brigadni general, šef interne istrage o lažnoj uzbuni.

Incident koji se dogodio u subotu ujutru naveo je stanovnike Havaja da više od pola sata veruju da su pod napadom.

U poruci je stajalo da je raketni napad neizbežan, kao i da se svim stanovnicima savetuje da hitno potraže sklonište, uz napomenu da se ne radi o vežbi.

Guverner Havaja, Dejvid Ajg rekao je da je za ono što je zaposleni uradio saznao dan pre nego što je izveštaj objavljen u javnosti.

Guverner je dodao da država radi na poboljšanju sistema za upravljanje u vanrednim situacijama, počevši od imenovanja privremenog administratora na mesto direktora Agencije za vanredne situacije Havaja Verna Mijagija, koji je podneo ostavku posle javnog objavljivanja izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG