Linkovi

Otpad u Obrenovcu jako opasan i nije jedini u Srbiji


Arhiva, ilustrcija
Arhiva, ilustrcija

Nedavno otkrivenih 25 tona opasnog otpada u Vukićevici kod Obrenovca, toksičan je i kancerogen, ali ovo nije i jedini slučaj odlaganja opasnog otpada u Srbiji, prema rečima ministara zaštite životne sredine Gorana Trivana.

Na nekih pedesetak kilometara udaljenosti od Beograda na privatnoj parceli Zorana Markovića, koji je uhapšen, pronađen je otpad koji je izuzetno toksičan, ali kako kaže ministar građani nemaju razlog za paniku, već imaju prava da budu obavešteni o svemu.

Uzorci vode su na ispitivanju, koje obavlja Gradski zavod za javno zdravlje, a rezultati će biti gotovi za dve nedelje te je ministar poručio korisnicima lokalnih bunara da za to vreme ne koriste bunarsku vodu za piće.

Trivan se nada da je veća katastrofa sprečena, ističući da niko neće ostati nekažnjen "zbog toga što je neko manje platio, a neko više zaradio zato što nije opasan otpad tretirao u skladu sa zakonom i da pritom najozbiljnije uzgrozio zdravlje građana".

Srbija ima veliki problem sa zagađenošću, a u toku su i pregovori sa Evropskom Unijom u okviru poglavlja koja se tiču ekologije, te je ove godine zemlja i po prvi put dobila "zeleno ministarstvo". Procenjuje se da će Srbija morati da uloži deset milijardi evra da bi uspešno zatvorila poglavlja 27 u pregovorima sa EU. Od toga Srbija bi trebala da investira 8 milijardi evra u zaštitu životne okoline, što je oko 8 odsto GDP-ja, ne bi li uspešno zatvorila poglavlja i ušla u EU do 2025. godine kako je planirano.

Ilija Brčeski, saradnik instituta MOL, jedne od institucija koja je radila ekspetize na ovom slučaju, kaže da ono što je nađeno je "jedna vrsta stogodišnje bombe", jer se radi o toksičnim i kancerogenim supstancama - benzen ili benzol i jedna vrsta hloralnih rastvarača.

On je objasnio da su njihove koncetracije u podzemnim vodama limitirane zakonom koje se mere u miligramima, i podsetio da je u ovom slučaju reč o - tonama.

Brčeski je rekao da je poreklo opasnog otpada industrijsko, a da bi se otpad, da nije otkriven, razlagalo u zemlji decenijama.

Predviđena kazna za krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija je pet godina zatvora i novčana kazna.

Na placu u vlasništvu Zorana Markovića, vlasnika firme "Nitor Trans" iz Vukićevice kod Obrenovca, pronađeno je 25 tona opasnog otpada, koji bi u najskorijem periodu trebalo da se transportuje na mesto uništenja, za šta je angažovana firma "Kemis doo", kažu iz Ministarstva zaštite životne sredine.

XS
SM
MD
LG