Linkovi

Otkriveni zvanični portreti Baraka i Mišel Obame


Portreti bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i bivše prve dame Mišel Obame
Portreti bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i bivše prve dame Mišel Obame

Bivši američki predsednik Barak Obama i bivša prva dama Mišel Obama prisustvovali su ceremoniji otkrivanja svojih zvaničnih portreta u Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu.

Umetnički radovi predstavljeni su u atrijumu galerije, gde se inače nalazi i kompletna kolekcija predsedničkih portreta.

Najpre je otkriven portret bivše prve dame, koja je odabrala da njen portret uradi umetnica iz Baltimora Ejmi Šerald, pobednica Outwin Boochever takmičenja u pravljenju portreta 2016. godine. Mišel Obama bila je oduževljena njenim prikazom.

“Prepuna sam utisaka i emocija. Počastvovana sam i ponosna, ali na prvom mestu zahvalna ljudima koji su se pre mene uključili u ovo putovanje, ljudima koji su izgradili temelje onoga na čemu trenutno stojim”.

Portret bivšeg predsednika Obame naslikao je Kehinde Vajli, umetnik najpoznatiji po svojim živopisnim, velikim slikama Afroamerikanaca. Obama je rekao da je dirnut i istovremeno zahvalan na ukazanoj časti.

“Želim da se zahvalim svima koji su ovde, Mišel i ja smo veoma zahvalni porodici i prijateljima, bivšim i trenutno zaposlenim, koji su odvojili vreme da nas počastvuju svojim dolaskom i upiju ovu izuzetnu umetnost koju vidimo pred nama. Zaista nam mnogo znači i nadam se da ste toga svesni. Nedostajete nam.”

Obamini su pre donošenja konačne odluke razmatrali radove više od dvadeset umetnika.

Portret bivšeg predsednika SAD naći će se u holu predsednika, dok će portret bivše dame biti smešten u drugu galeriju. Oba će biti otvorena za javnost od 13. februara.

XS
SM
MD
LG