Linkovi

Otkrivena veza ruskog obaveštajca i Trampovog izbornog štaba


Specijalni tužilac Robert Maler

Tim istražitelja koji vodi istragu o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore saopštio je da je otkrivena direktna veza između jednog ruskog obaveštajca I jednog saradnika Trampovog izbornog štaba u vreme predizborne kampanje.

To je do sada najbliža veza između Trampa I Rusije otkrivena u istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera, navodi se u podnesku sudu. Ističe se I da je zamenik menadžera Trampovog izbornog štaba Rik Gejts direktno komunicirao sa “osobom A” povezanom sa ruskom obaveštajnom službom GRU.

Mediji u SAD prenose da opis odgovara bivšem ruskom obaveštajcu Konstantinu Kilimniku, kojeg su ranije angažovali Trampovi saradnici Rik Gejts I Pol Manafort, tokom poslova koje su u Ukrajini obavljali za bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

Kilimnik je negirao da ima veze sa ruskim obaveštajnim službama. Istražitelji su saopštili da je veza između Gejtsa I “osobe A” relevantna za istragu.

Rik Gejts je priznao krivicu za zaveru I laganje FBI-a u vezi sa poslovima koje je radio za proruske političare u Ukrajini, a pre nego što se priključio Trampovom izbornom štabu. Pol Manafort izjavio je da nije kriv za zaveru, pranje novca I poreske prevare koje mu se stavljaju na teret.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG