Linkovi

Otkriven spomenik Karlu Maldenu u Beogradu


Spomenik Karlu Maldenu otkriven je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, Foto: Glas Amerike
Spomenik Karlu Maldenu otkriven je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, Foto: Glas Amerike

Spomenik američkom glumcu srpsko-češkog porekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović, otkriven je danas na zidu pored ulaza u Jugoslovensku kinoteku. Spomenik je delo vajara Zdravka Joksimovića.

Otkrivanju spomenika glumcu nagrađenom Oskarom prisustvovali su premijerka Ane Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić, ambasador SAD Kajl Skot i drugi.

Ambasador SAD Skot istakao je da je Karl Malden rođen u srcu Amerike, u Čikagu, u porodici koja ga je naučila da voli i ponosi se srpskim nasleđem i da je on čovek koji je predstavljao zajedničke vrednosti i ono što je najbolje i Srbima i u Amerikancima.

“Da je danas ovde, bio bi ganut i ostao bi bez reči,” naveo je je Skot.

Kako je rekao, Malden je bio briljantan glumac, a lično ga najbolje pamti po ulozi u seriji “Ulice San Franciska”, gde je bio strogi branilac moralnih vrednosti i istrajan borac za pravdu.

Posebno je podvukao da se, iako je uzeo ime Karl Malden, pobrinuo da njegovo pravo ime Mladen Sekulović, ne nestane.

“Danas posvećujemo statuu Karlu Maldenu, a ja skidam kapu i Mladenu Sekuloviću,”rekao je ambassador Skot.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da se i otkrivanjem spomenika Karlu Maldenu donekle menja istorijska nepravda, jer nedovoljno zahvaljujemo i obraćamo pažnju na ljude koji su, poput njega, bili najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević istakao je da je priča o Karlu Maldenu deo velike priče o prvim srpskim naraštajima koji su bili u prilici da prepoznaju svoje darova i ostvare svoje mogućnosti.

"Karl Malden je priča o našim ljudima koji su ograničenja sredine proistekloj iz vekovne neslobode i nemaštine, dosegli vrhove u izabranim pozivima. Bili su to iskoraci, a takav prekookenaki iskorak je najpre preduzeo Petar Sekulović, kao i mnogi naši Hercegovci, u potrazi za hlebom i srećom,” kazao je ministar Vukosavljević.

Malden je ostavio neizbrisiv trag u više od 70 filmova među kojima su "Tramvaj zvani želja" iz 1951. godine za koji je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, kao i "Na dokovima Njujorka" iz 1954. godine koji mu je doneo drugu nominaciju za Oskara.

Ostao je zapamćen i po ulogama u filmovima “Džungla na asfaltu” i “Paton”, a veliku popularnost mu je donela TV serija “Ulice San Franciska”

Video porukom obratili su se slavni dirigent Zubin Mehta, ćerke Karla Maldena, holivudski glumac Majkl Daglas, koji su poručili da je on bio jedan naznačajnijih glumaca u istoriji kinematografije.

"On je bio moj istinski mentor. Karl me je naučio sa slušam druge, imao je izvanrednu radnu etiku i bio divan čovek", poručio je Daglas

XS
SM
MD
LG