Linkovi

Otkazana rukometna utakmica između Srbije i Kosova


Arhiva - Nebojša Stefanović, ministar policije u Vladi Srbije.
Arhiva - Nebojša Stefanović, ministar policije u Vladi Srbije.

Ministar policije Srbije, Nebojša Stefanović, doneo je odluku da rukomentna utakmica između ženskih juniorskih reprezentacija Srbije i Kosova, koja je trebalo da bude igrana u petak kasno popodne u beogradskom predgrađu Kovilovo, ne bude održana.

Mediji u Srbiji prenose izjavu Stefanovića datu državnoj agenciji Tanjug u kojoj on kaže da se o tome konsultovao sa ministrom sporta i da je o odluci obavestio premijerku i predsednika Srbije.

"Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi? Svakako. Ali šta bi bila cena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotna našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima", izjavio je Stefanović.

Brojne policijske snage raspoređene su oko Sportskog centra Kovilovo. Policija je postrojena duž Zrenjaninskog puta i puta koji vodi od Pupinovog mosta iz Zemuna ka Pančevu, u blizini Kovilova. Blokiran je i onemogućen i prilaz samom sportskom centru.

Nekoliko desetina ljudi protestovalo je u četvrtak uveče, a novi skup je trebalo da se održi danas u vreme kada je bila zakazana utakmica.

Srbija je domaćin kvalifikacione grupe u kojoj su još Norveška i Slovačka. Trebalo je da se mečevi igraju u Kragujevcu, ali je Rukometni savez Srbije održavanje utakmice premestio u Kovilovo zbog velikog nezadovoljstva javnosti odlukom da se ne koriste nacionalna obeležja.

Evropska rukometna federacija bila je odlučila da navijači i predstavnici medija ne mogu da prisustvuju meču.

U prvim reakcijma nakon otkazivanja utakmice, Vjora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD, tvitovala je podsetivši da se danas sastaju predsednik Vučić i Tači u Briselu kako bi razgovarali o normalizaciji. Napisala je daje "za to vreme srpska vlada odlučila da zabrani utakmicu" . Dodala je zatim: "Vole dvostruke igre, zar ne?"

XS
SM
MD
LG