Linkovi

Otkazan dolazak bivše kosovske predsednice u Beograd


Bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga
Bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga

U Centru za kulturnu dekontaminaciju održava se festival „Mirdita, dobar dan" u okviru kojeg je planirana promocija knjige "Želim da me čuju" čiji je autor bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga, koja je trebala da se obrati publici.

Umesto njenog pojavljivanja u Beogradu, bivša kosovska predsednica će se obratiti okupljenima putem video-linka.

Jahjaga je u svom saopštenju tvrdi da je njen ulazak u Srbiju onemogućen iz "apsurdnog razloga", ali nije navela o kom razlogu se radi, dok organizatori festivala "Mirëdita, dobar dan", Inicijativa mladih za ljudska prava, nisu želi da detaljnije komentarišu razloge njenog nedolaska u Beograd..

Festival je tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, koji se ove godine održava po četvrti put.

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

U saopštenju bivše kosovske predsednice stoji da je njena poseta planirana u skladu sa briselskim Sporazumom o posetama visokih zvaničnika, a da su kosovske vlasti su na vreme i detaljno obavestile vlasti u Srbiji," ali zvaničnici u Beogradu nisu se pridržavali ovog sporazuma i namerno su ga prekršili kako bi sprečili moju posetu," navela je Jahjaga.

Glumac Aljban Ukaj otvorio je u četvrtak festival "Mirdita, dobar dan!" u beogradskom Domu omladine, uprkos protestima pripadnika Srpskog sabora Zavetnici koji su pevali tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije, i uzvikivali "Kosovo je srce Srbije".

Zavetnici u saopštenju tvrde da je "Centar za kulturnu dekontaminaciju sedište antisrpske delatnosti u Beogradu" i navode da "neće dozvoliti propagiranje laži o srpskom narodu i nametanje kolektivne krivice, a pogotovu ne da to rade oni koji su upravo takve zločine nad srpskim narodom činili i opravdavali".

Jahjaga je izjavila da je njena kancelarija u kontaktu sa organizatorima festivala kako bi se omogućilo njeno učešće, "uz uverenje da priznavanje istine o ratnim zločinima na Kosovu je jedini način da društva dveju država idu napred".

"Ja nemam iluzije da će današnji zvaničnici Srbije promeniti pristup prema Kosovu, zato što nastavljaju politiku iz devedesetih kada su bili i njeni protagonisti", navela je ona i izrazila poštovanje organizatorima festivala, "mladima i aktivistima koji neće dopustiti da njihova budućnost i budućnost celog regiona bude talac ovog rukovodvstva koje želi sa prikrije istinu".

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je da će se, uprkos svim pritiscima i preprekama, Jahjaga obratiti danas na promociji knjige "Želim da me čuju".

"Zabrana ulaska u Srbiju predsednici Jahjagi posledica je političkih odluka donetih na najvišem nivou. Festival ''Mirëdita, dobar dan'' nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku. Cilj festivala je stvaranje platforme za izgradnju boljih odnosa između građana i građanki srpskog i kosovskog društva," stoji u saopštenju Inicijative.

Srpski sabor Zavetnici najavili su da će sprečiti najavljenu promociju knjige, koja sadrži "priče žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu".

XS
SM
MD
LG